Työelämän osaamisvaatimukset voivat yllättää vastavalmistuneen koodarin
Kirjoittaja: Pete Hyrkäs | Head of Experis Academy
Julkaistu: 18.01.2021
Viimeksi päivitetty: 22.01.2021
Aihe:
Digitalisaatio,
uramuutos

Jaa sisältö:
IT-alalla puhutaan paljon osaajapulasta, mutta alaa piinaa aidosti myös osaamispula. Alan yritysten on panostettava koodareiden osaamistason varmistamiseen, koska koulutusjärjestelmä ei siihen yksinkertaisesti taivu.
Ohjelmistoala kehittyy ja uudistaa itseään sellaisella vauhdilla, että koulutusjärjestelmä ei vain pysy perässä. Opetussuunnitelmat muuttuvat hitaasti: Jos tänä päivänä alalla on yleisessä käytössä joku työkalu, vie minimissään vuosia ennen kuin se päätyy opetussuunnitelmaan – ja sinne päätyessään se on yritysmaailman näkökulmasta todennäköisesti jo menneen talven lumia.
Korkeakoulujen ketteryyttä kuvaa esimerkiksi oma kokemukseni: Olen yliopistotasolla 2010-luvun vaihteessa istunut ’sähköisen kaupankäynnin’ luennolla, jonka asiat esitettiin…. piirtoheitinkalvoilta.
Moni korkeakoulusta ohjelmistokehittäjäksi valmistuva voikin kokea karvaan pettymyksen työnhaussa, kun työnantajat edellyttävät tietoja ja taitoja, joita koulusta vain ei ole saanut.
Esimerkiksi JavaScript-ohjelmoinnissa suosittuja ovat frameworkit, kuten Googlen kehittämä Angular tai Facebookin React – mutta näiden käyttöön ei koulussa saa tarpeeksi harjoitusta. Tämän lisäksi kokonaisvaltainen ohjelmistoprojektin läpivienti jää hyvin pintapuoliseksi opiskeluissa, jos sitä pääsee kunnolla harjoittelemaankaan. Opinnoissa ei siis pääse syntymään tehokkaalle koodaamiselle ominaista rutiinia, kun kurssien harjoitukset jakautuvat monien vuosien ajalle.
Tämän lisäksi alan sertifikaatit maksavat tuhansia euroja ja niiden suorittaminen töiden ohessa kestää vuosia ja jos töitä ei ole, kalliiden täydennyskoulutusten hankkiminen ei ole kaikille motivoivaa tai edes mahdollista.
Miten yhtälö saadaan toimimaan? Tarvitaan ketterää täsmäkoulutusta.
ManpowerGroupin tarjoamassa ratkaisussa yritykset ja vastavalmistuneet koodarit sitoutuvat toisiinsa: palkallinen Experis Academy Graduate -koulutusohjelma takaa asiantuntijalle huippuosaamisen ja yritykselle motivoituneen ja osaavan konsultin.
Ohjelman aikana käytännön koodaamista kertyy yli 450 tuntia, joten koodaamiselle tärkeä rutiini pääsee kehittymään. Opetussisältö ja tieto työelämärelevanteista taidoista pidetään myös ajantasaisena käymällä jatkuvaa keskustelua asiakkaidemme ja kouluttajien kanssa sekä esimerkiksi keräämällä tietoa data scraping -tekniikalla ohjelmistoalan työpaikkailmoituksista.
Idea on, että vastavalmistunut koodari voi kolmessa kuukaudessa täydentää osaamistaan työelämälähtöisesti, case-pohjaisella opetusmenetelmällä. Koulutusjakson jälkeen koodari työskentelee yrityksessä 12 kuukauden ajan konsulttina Experiksen kautta, minkä jälkeen hänet voi rekrytoida maksutta.
Koodarille Experis Academyn Graduate -ohjelmasta jää käteen konkreettisten ja kysyttyjen taitojen lisäksi alalla arvostetut Oraclen Certified Associate- ja Professional Java SE programmer -sertifikaatit, joiden suorittaminen töiden ohessa kestää normaalisti vuosia. Yritykseen taas saadaan juuri heille erikoistunutta osaamista joustavasti konsulttimallin kautta, missä tekijä ja hänen keräämänsä tietotaito on kuitenkin mahdollista pitää talossa toimeksiannon jälkeenkin.
Tällaiset yritysten tarpeisiin räätälöidyt koulutuskokonaisuudet ovat tulevaisuutta ja tapa, jolla Suomen IT-ala ja sen osaajat pidetään iskukykyisinä. Nyt ne ovat myös Suomessa.
Ensimmäinen 18.1.2021 käynnistynyt ohjelmamme on sisällöltään Java Full Stack. Konsulttien ensimmäinen mahdollinen työpäivä on 12.4.2021.
Lue lisää:
Vieraskynä: Kehity tai kuole - IT-alalla palkallinen opiskelu on rekryvaltti
6 tärkeää kysymystä - näin valitset sopivan kumppanin IT-osaamisen hankintaan
Miten rekrytoinnin ammattilainen löytää IT-osaamista, kun sitä ei tunnu olevan tarjolla?
Projektiulkoistus vai resursointi - kumpi on fiksumpi tapa raktaista IT-haaste?
IT-osaajat hakusessa? 3 eri tapaa hankkia tarvitsemansa tekijät
Rekry, resursointi vai ulkoistus - näin määrität sopivan tavan hankkia IT-osaamista
Mistä niitä devaajia oikein löytyy? Uusi opas IT-osaamisen hankintaan
