Balanssin löytäminen on tavoite monella ihmisellä – oli sitten kyse tasapainon löytämisestä työn ja kodin välillä tai hyvinvoinnissamme. Viime vuosina työmarkkinat ovat olleet epätasapainossa pandemian ja sotien aiheuttamien heilahtelujen myötä. Moni kaipaa työmarkkinoiltakin rauhoittumista ja uuden aikakauden alkua.

Seuraamme työllisyyden kehittymistä reaaliajassa ympäri maailmaa. Käymme läpi miljoonia työpaikkailmoituksia, jotta tunnistaisimme trendit, jotka vaikuttavat työn tulevaisuuteen. Tuhannet keskustelut ehdokkaiden ja työnantajien kanssa auttavat meitä ymmärtämään, mikä innostaa työntekijöitä, ja toisaalta mitä osaamista työnantajat etsivät. 


Tässä ovat seitsemän ennustettamme uudelle työn aikakaudelle: 

1.    Työvoiman kysyntä keskittyy 

Viimeisimmän osaajapulatutkimuksen mukaan Suomessa on 5 tehtäväaluetta, joiden osaajista on eniten pulaa: IT ja data, asiakaspalvelu, tekniikan ala, myynti ja markkinointi sekä valmistava teollisuus. Eniten osaajapulasta Suomessa kärsivät pankki-, rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöala, kuluttajatuotteet ja -palvelut sekä tietotekniikka-ala. 

Suomessakin työnantajat keskittyvät rekrytoimaan henkilöitä aloille, joiden palvelut vastaavat kuluttajien tarpeisiin ja taloudelliseen tilanteeseen. Taloudellisesti haastavina aikoina ihmiset hakevat yhä enemmän elämyksiä ja hemmottelua sekä itselleen että läheisilleen. Toisaalta taloudellisesti järkevät vaihtoehdot korostuvat palveluita valittaessa. Matkailu-, majoitus- ja ravintola-alan palveluille on suuri kysyntä, erityisesti niille, jotka yhdistävät fyysisen ja online-maailman. 

Teknologinen transformaatio jatkaa etenemistään, mikä korostaa tarvetta osaajille , jotka voivat auttaa yrityksiä muuttumaan – tässä mielessä jokainen yritys on teknologiayritys. Sovelluskehittäjät ovatkin pysyneet kysytyimpien osaajien joukossa. Yritykset pyrkivät yhä hahmottamaan, millaista osaamista he tarvitsevat tekoälyn kehityksen vauhdittamiseen. 


2.    Osaaminen pysyy avainasemassa 

Tulevaisuudessa uusien työntekijöiden palkkaaminen maksaa edelleen enemmän kuin jo olemassa olevien työntekijöiden kouluttaminen. Odotamme näkevämme aikaisempaa suurempaa osaajien liikehdintää - ihmisten siirtymistä uusiin rooleihin organisaatiossa ja panostamista heidän potentiaaliinsa. Suomalaisista työnantajista 58 % kamppailee löytääkseen tarvitsemansa osaamisen, joten on kriittistä kehittää nykyisen työvoiman joustavuutta,  joka mahdollistaa ihmisten liikkumisen organisaatioiden hierarkiassa myös sivusuunnassa.


3.    Naiset ovat tulevaisuuden moottori

Kun pandemia iski, miljoonia naisia poistui työmarkkinoilta. Kolmessa vuodessa heidän työllisyystasonsa on kuitenkin palannut pandemiaa edeltävälle tasolle.

25-54-vuotiaiden naisten osuus työvoimasta on ennätyskorkealla. Yritysten on varmistettava, että tulevaisuuden työelämän kaikki potentiaali – myös naisten osaaminen – hyödynnetään vihreän siirtymän ja teknologisten muutosten kiihtyessä.


4.    Sinikaulusammatit ovat nyt vihreitä 

Generatiivisen tekoälyn käyttöönoton ohella vihreä siirtymä on seuraava suuri työmarkkinoiden vallankumous. Tutkimuksemme osoittavat, että vaikka monet ovatkin optimistisia roolistaan vihreässä siirtymässä, kaikki eivät ole. Työnantajilla on vastuu pitää ihmiset mukana suurissa murroksissa - visioimalla tulevaisuutta, ohjaamalla kehittymään ja uudelleenkouluttautumaan ja varmistamalla, että vihreät työpaikat ovat houkuttelevia kaikille sukupolville ja osaajille.

5.    Yhteistyö työntekijöiden ja työnantajien välillä nousee keskiöön 

Kun tulevaisuudessa työntekijöiden ja työnantajien valtasuhteet tasoittuvat, näemme enemmän kumppanuutta. Työntekijöillä on vaikutusvaltaa ja osaamista, jota työnantajien on kuunneltava pitääkseen kiinni henkilöstöstään. Edelläkävijäyrityksissä valtasuhteiden tasoittuminen osataan ottaa jo nyt huomioon.

6.    Iso organisaatio voi olla uusi pieni toimija

Vuonna 2023 pienet ja keskisuuret työnantajat nappasivat isoilta yhtiöiltä osaajia, joita oli irtisanottu pandemian aikana. Monet suuret työnantajat ovat olleet eräänlaisessa odotustilassa joutuessaan keskittymään budjettileikkauksiin. Aika näyttää, tuleeko tästä vuodesta daavidien vai goljatien vuosi. 

7.    Tuottavuusongelma on ratkaistu

Työn ei tarvitse tapahtua yrityksen tiloissa, jotta ihmiset voivat olla tuottavia. Hybridimalli on muuttunut uudeksi normaaliksi, ja toimistolla vs. etänä vietetyt työtunnit ovat jakautumassa tasaisemmin. Valkokaulustyönantajat odottavat tuottavuuden kasvua ja investoivat teknologiaan, datan laatuun ja työntekijöiden hyvinvointiin. 

Haasteena teollisuuden työnantajien osalta on löytää tasapaino teknologiainvestointien, osaamisen kehittämisen sekä työn ja arjen välisen balanssin välillä. Sen löytäminen on tärkeää, jotta teollisuuden yritykset onnistuvat houkuttelemaan ja sitouttamaan työntekijöitä. 

Kiinnostavaa jo pidemmän aikaa on ollut työmaailman kuluttajistumisen trendi, jossa ihmiset suhtautuvat työhön kuin mihin tahansa hyödykkeeseen – punniten työn yhteensopivuutta omien vaatimusten ja elämäntilanteen kanssa. Pandemian jälkeen ihmiset kaikilla aloilla ja kaikilla tasoilla etsivät tapoja työskennellä tavalla, joka sopii heidän tarpeisiinsa ja elämäntapaansa.

Käsillä on uusi sopeutumisen aikakausi. Toivotaan, että kuluvana vuonna työmarkkinat olisivat tyynempiä, jotta ne tarjoaisivat työntekijöille entistä enemmän tasapainoa ja joustavuutta sekä mahdollisuuksia taitojen kehittämiseen. Organisaatioiden kannattaa viimeistään nyt vahvistaa työntekijöiden resilienssiä, jotta he ovat valmiita kohtaamaan muuttuvan työympäristön haasteet.

Haluatko oppia lisää

  • työelämässä juuri nyt vaikuttavista trendeistä?
  • ennakoimaan ja suunnittelemaan organisaatiosi työvoimaan liittyviä tarpeita?

Lataa vuoden 2024 työmarkkinoiden trendiraportti! Voit myös kuunnella liiketoimintajohta Anne Koivusaaren paljon kiinnostusta herättäneen webinaarin, joka pureutuu tähän trendiraporttiin.

Trendiraportin kansikuva, jossa ihmishahmo tietokoneen virtapiirien ja koodikielen taustalla



Tekstissä hyödynnetty ManpowerGroupin President North America & CCO Becky Frankiewiczin blogitekstiä The rise of green-collar jobs – and 6 other predictions for 2024's labour market sekä ManpowerGroupin vuosittaisen osaajapulatutkimuksen Suomen tuloksia.


Manpowergroup

Manpowergroup

Tilaa sisällöt sähköpostiisi!

Täytä sähköpostiosoitteesi oheiseen lomakkeeseen - saat artikkelit ja muut hyödylliset sisällöt niiden ilmestyttyä suoraan sähköpostiisi!

Toivomme, että saat tietopankistamme eväitä omassa työssäsi kehittymiseen ja menestymiseen. Voit tietenkin halutessasi lopettaa tilauksen milloin vain, yhdellä klikkauksella.

Mukavia ja oivaltavia lukuhetkiä.