Rekrytointi on taitolaji - työnantajalle. Kuulin päivänä muutamana jälleen harmittavan tarinan erään työnhakijan suusta: muuten mallikkaasti menneen rekrytointiprosessin päätepiste oli viimeistä haastattelukierrosta seurannut pitkä hiljaisuus ja lopulta “Kiitos, mutta ei kiitos” sähköpostiin.

Rekrytointi on työnantajan työnäyte

Tämäntyyppinen henkinen täystyrmäys pitkän rekrytointirupeaman päätteeksi on omiaan suututtamaan pettyneen työnhakijan. Viidakkorummussa negatiivinen viesti kaikuu kauimmaksi, joten rekrytoinnissa viimeisetkin tahdit on syytä soittaa duurissa.

Rekrytointi on todellakin taitolaji, hyvän työnhakijakokemuksen tärkeys on meillä kaikilla tiedossa. Positiivisen hakijakokemuksen rakentaminen lähtee strategisesta päätöksestä, jossa työnhakijan huomioiminen hyvällä ja rehdillä hakijaviestinnällä on kaiken A ja O. Hakijaviestinnästä on kirjoitettu muuten blogissamme aiemmin

Tässä blogissa käymme läpi onnistuneen työhaastattelun perusasiat. Jos lukiessasi huomaat tietäväsi jo kaiken, onnittelut - olet varmasti reflektoinut omia tapojasi hoitaa hyvää rekrytointia. Mikäli huomaat tekstistä puuttuvan jotain olennaista, ota rohkeasti yhteyttä, niin täydennän listaa mielelläni!

 

Valmistaudu rekrytointiin huolella

 

Kertaa kotiläksyt ennen työhaastattelua

  • Suunnittele ja aikatauluta rekrytointiprosessin kulku etukäteen. Tee kalenterivaraukset etukäteen, jotta voit varata aikaa muilta töiltä. Näin estät rekryprosessin hallitsemattoman venähtämisen.
  • Perehdy työhakemuksiin aidolla kiinnostuksella ja tutki työnhakijoiden vahvuudet ja kehityskohteet suurennuslasilla. On kohteliasta työnhakijaa kohtaan tuntea tämän profiili ennen työhaastattelua.
  • Käsikirjoita työhaastattelut yhdessä muiden haastatteluun osallistujien kanssa. Työnhakija haluaa nähdä haastattelijoiden välistä sulavaa yhteistyötä vakuuttuakseen hyvästä työilmapiiristä, joka häntä mahdollisesti odottaa.
  • Päätä tärkeimmät haastattelukysymykset. Et halua kysyä kysymyksiä, joilla ei ole mitään tekemistä työnkuvan kanssa. Haastattelun tarkoitus on selvittää hakijan motivaatio ja asenne työtehtävään ja sopivuus organisaation kulttuuriin. Osaamisen voit paremmin mittaroida työhakemuksesta, referensseistä ja koulutustaustasta. Hyviä työhaastattelukysymyksiä on käsitelty muun muassa tässä blogissa.
  • Kirjoita haastattelurunko ja valmistele haastattelukysymykset niin, että tarvittavat kysymykset tulee esitetyksi jokaiselle haastateltavalle, vaikka haastattelut muuten poikkeaisivat toisistaan.
  • Kutsu haastateltavat työhaastatteluun ja kerro heille, keitä hakija tulee tapaamaan. Voit myös harkita, nimitätkö työhaastattelua työhaastatteluksi vai rennommin tapaamiseksi. Kerro hakijalle myös tulo-ohjeet ja tarvittavat mukaan otettavat, kuten todistukset.

Tee hakijan olosta mahdollisimman mukava

  • Nouda haastateltava aulasta, toivota hänet tervetulleeksi ja kysele päivän kuulumiset tehdäksesi tilanteesta välittömän. Tarjoa hänelle juotavaa, esimerkiksi vettä.
  • Esittele itsesi ja muut haastattelijat haastattelun alkajaisiksi. Pidä lyhyt hissipuhe yrityksen liiketoiminnasta ja kerro, mihin tehtävään rekrytointi kohdistuu.
  • Älä hiillosta haastateltavaa, vaan pidä keskustelu mahdollimman rentona ja tee hakijan olosta mahdollisimman mukava. Hakijan “todellisen karvan” nähdessäsi pystyt arvioimaan tämän yhteensopivuuden yrityskulttuuriin.
  • Ole läsnä ja kuuntele vastaukset. Saatat saada uusia näkökulmia yrityksen toimintaan, kun kuuntelet hakijan näkemyksiä tarkalla korvalla.
  • Anna hakijalle mahdollisuus esittää kysymyksiä. Vastaa kysymyksiin rehellisesti, mutta voit tilaisuuden tullen nostaa esiin hyviä puolia työnantajasta.
  • Kerro rekrytointiprosessin jatkoaskelista ja aikataulusta. Kerro, milloin ja miten aiot olla yhteydessä hakijaan.
  • Haastattelun lopuksi hakija on kohteliasta saattaa uloskäynnin luokse ja kiittää kohteliaasti tämän ajasta ja hyvästä keskustelusta.
  • Käy läpi haastattelun muistiinpanot ja pidä ne järjestyksessä niin kauan, että kaikki haastattelut on tehty.

Haastateltujen jälkihoito ratkaisee työnantajamielikuvan kohtalonhetket

  • Älä jätä rekrytointiprosessista pois jääviä ilmaan roikkumaan. Suurelle hakijamäärälle voi lähettää sähköpostin, jossa kiitetään kiinnostuksesta työpaikkaa kohtaan ja toivotetaan onnea työnhakuun, vaikka tällä kertaa onni ei ollutkaan myötä.
  • Nosta luuri ja soita puhelu kalkkiviivoille asti rekrytoinnissa selviytyneille hakijoille. He ansaitsevat kuulla valintapäätöksestä henkilökohtaisesti. Voit kertoa hakijalle, mitä ominaisuuksia hänessä arvostat ja mitä ominaisuuksia hänen kannattaa korostaa tulevissa työnhakuprosesseissaan. Kerro myös, mitkä asiat ratkaisivat päätöksen tällä kertaa hakijan kohdalla negatiivisesti. Kiitä hakijaa ja toivota onnea jatkoon.
  • Soita myös työpaikan saaneelle onnekkaalle hakijalle, onnittele ja sovi yhdessä tulevat askelet uudessa työssä aloittamiseen. Toivota hänet lämpimästi tervetulleeksi työyhteisöön!

 

Haasta itsesi paremmaksi rekrytoijaksi

Kuten mitä tahansa muutakin taitolajia, rekrytointia voi harjoitella ja siinä voi kehittyä jatkuvasti. Tutki, tutustu ja haasta itsesi uusiin tapoihin. Osaamista onneksi voi ja pitääkin kehittää, eikä laakereille voi jäädä makaamaan. Mitä työnhakijatkin siihen sanoisivat? Rekrytointi kun on työnantajan työnäyte työnhakijoiden suuntaan.

Rekrytoinnissa onnistuminen vaatii tietojen ja taitojen jatkuvaa kehittämistä. Tietoa on tarjolla paljon, mutta mikä on oikeaa ja merkityksellistä? Lataa Tuloksellisen rekrytoinnin opas, niin saat kaiken yhdessä paketissa!

Lue lisää aiheesta

Ronkelin rekrytoijan perisynti: toimialaosaamisen palvominen

Mitä kandidaatit haluavat?

Suorahaku on ratkaisusi, kun haussa on harvinainen osaaja

Rekrytointivinkki kasvussa olevalle yritykselle: vältä työvoimapula oikealla ennakoinnilla

Mitä työnhakijalta kannattaa kysyä työhaastattelussa?


Virpi Mäentaus | Head of Recruitment, ManpowerGroup

Virpi Mäentaus | Head of Recruitment, ManpowerGroup

virpi.maentaus@manpowergroup.fi

Keskustellaan somessa:

Tilaa sisällöt sähköpostiisi!

Täytä sähköpostiosoitteesi oheiseen lomakkeeseen - saat artikkelit ja muut hyödylliset sisällöt niiden ilmestyttyä suoraan sähköpostiisi!

Toivomme, että saat tietopankistamme eväitä omassa työssäsi kehittymiseen ja menestymiseen. Voit tietenkin halutessasi lopettaa tilauksen milloin vain, yhdellä klikkauksella.

Mukavia ja oivaltavia lukuhetkiä.