Vieraskynä: HR-johtajan etävuosi rekrytoinneista perehdytyksiin
Kirjoittaja: Leena Talvensaari | Head of Culture and People Operations, Avidly
Julkaistu: 14.01.2021
Viimeksi päivitetty: 30.10.2024
Aihe:
Rekrytointi,
Trendit,
uramuutos,
Henkilöarviointi
Vuosi 2020 oli monella tapaa erikoinen, ja myös HR-kentän erikoisesta vuodesta on saatu lukea mitä kiinnostavampia havaintoja. Monessa yrityksessä koronaviruspandemia kiihdytti suunniteltuja muutoksia, joiden vaikutukset toivat oman lisänsä myös yritysten työntekijäkokemuksesta vastaaville. Osassa yrityksiä jouduttiin hyppäämään lähes kylmiltään etärekrytointiin ja etäperehdytyksiin, kun taas joissain yrityksissä nämä ovat olleet aikaisemminkin arkipäivää.
Vaihdoin itse työpaikkaa, kun korona iski Suomeen kunnolla. Ehdin olla 1,5 päivää Avidlyn toimistolla ennen täyteen etätyömoodiin siirtymistä ja ennen kesälomaa ehdin tavata ehkä vain 10 ihmistä fyysisesti. Ihmiset tulivat lopulta tutuiksi kotiverkkareissa ja koirat sylissä. Olen itse ollut mukana haastattelussa, jonka aikana vahdin sekä 3-vuotiasta poikaamme että lahjetta repivää koiranpentua, ja lopulta läppärikin lensi alas sohvalta. Väitän, että korona on inhimillistänyt meitä jokaista.
Mitä rekrytoinneille tapahtuu kriisin aikana ja sen jälkeen?
Koronaepidemian aikana moni on joutunut työnhakijaksi vastoin omaa tahtoaan, mutta ainakin omassa verkostossani useat ovat myös löytäneet töitä. Lisäksi moni on vaihtanut työpaikkaa ja rikkonut vanhaa ”sääntöä”, jonka mukaan työpaikkaa ei kannattaisi vaihtaa vaikeina aikoina.Miten varovaisuus näkyy yritysten rekrytoinnissa?
Yritykset ovat uusissa rekrytoinneissa varovaisia. Tämä käy ilmi myös ManpowerGroupin uusimmasta työmarkkinabarometrista, jonka mukaan työllistämisaikeet pysyvät vielä tammi-maaliskuussakin vaisuina. Silti olisi hyvä tunnistaa ne liiketoiminnan kannalta olennaiset avainroolit, joita tullaan tarvitsemaan kasvun tueksi tai vallitsevasta tilanteesta selviämiseen.Mitä tapahtuu, kun varovaisuuden paine purkautuu?
Avataan lukuisia uusia rekrytointeja ja toimeksiantoja, joita tulee lopulta niin paljon, että näitä ei pystytä laadukkaasti hoitamaan kiireen vuoksi. Jokainen tietää, mitä tämä tarkoittaa hakijakokemukselle tai rekrytointien laadulle.Miten rekrytointisumaan voisi varautua?
Omalla tai kumppanin kanssa tehtävällä aktiivisella headhuntauksella ja osaajapoolien tai pipelinien aktiivisella rakentamisella. Kyllä, se vie aikaa ja tuntuu välillä turhalta ylläpitää hakijapoolia muiden kiireiden ohella, mutta myös rekrytointeja tekevien olalle tulee taputuksia, kun varsinaisen tarpeen ilmaantuessa onkin jo muutama hyvä kandi valmiina rekrytoitavaksi, eikä liiketoiminnalla mene kolmea kuukautta uuden työntekijän aloituksen odotteluun.
Haastatteluprosessin digitalisointi
Lähes kaiken siirryttyä verkkoon oli saman tapahduttava myös rekrytoinnille. Jo vuosien ajan on puhuttu HR:n digitalisoinnista ja töiden automatisoinnista, mutta silti monesti rekrytointi ja haastattelut on hoidettu livenä. Tunnen itse suoraan sanottuna edelleen suurta tuskaa olla tapaamatta kandeja livenä, mutta rekrytoinnin voi viedä maaliin onnistuneesti myös etänä.
Monet ovat ottaneet käyttöön uusia työkaluja videohaastatteluihin ja ensimmäisiin screening-puheluihin, mutta ainakin itse olen kokenut entistä tärkeämmäksi saada vahvistusta tietyille asioille ja kysymyksille. Kompetenssipohjaiset haastattelut, hyvin tehdyt suosittelijasoitot sekä henkilöarvioinnit voi kaikki tehdä verkossa, ja ne lisäävät luotettavuutta itse henkilövalintoihin.
Anoyymi rekrytointi sopii verkossa rekrytointiin
Anonyymi rekrytointi on herättänyt keskustelua, ja esimerkiksi monet poliitikot ovat esittäneet sitä keinona lisätä tasa-arvoisuutta työpaikalla. Anonyymilla rekrytoinnilla on sekä vahvat puolestapuhujansa että vastustajansa, mutta esimerkiksi ohjelmistokehittäjien rekrytoinnissa saattaa tuoda paljonkin lisäarvoa koko prosessille, kun hakijat pääsevät jättämään hakemuksensa anonyymisti. Taustan perusteella sopiville hakijoille annetaan osaamista kartoittava tekninen tehtävä ja vasta sen jälkeen siirrytään kahdenkeskisiin haastatteluihin.
Tällä kaavalla aion itse toteuttaa anonyymiä rekrytointia kevään aikana ja havainnoida sen vaikutuksia. Ja samalla rekrytointiprosessi tukee koko etätyötä hyvin saumattomasti.
Onnistuneita etäperehdytyksiä
Miten helppoa onkaan ajatella, että HR saa hoitaa perehdytyksen, koska eikös se ole tukifunktion tarkoitus! Ajattelutavan muutos HR:stä muunakin kuin tukifunktiona vie monesti aikaa, mutta usein myös HR itse on oman muutoksensa hidaste. On eri asia luoda onboarding-prosessi, templatet ja yleinen perehdytyksen sisältö kuin olla se henkilö, jonka vastuulla on asettaa työhön liittyvät odotukset, tavoitteet ja tukea uuden henkilön aloitusta.
Takanani on viime vuodelta onnistuneita perehdytyksiä ja muutama huono. Yhteistä kaikille onnistuneille perehdytyksille on ollut esimiehen oma vastuu perehdytyksestä, suunniteltu sisältö, yhteiset etähetket tiimin kanssa, selkeästi mietityt odotukset ja tavoitteet. Ja se läsnäolo, oli se sitten etänä tai toimistolla.
Etäperehdytyksessä hyvät yhteiset työkalut, prosessit ja suunniteltu sisältö aloitukselle luovat uudelle ihmiselle hyvät lähtökohdat päästä sisään uuteen työhön. Jokaista asiaa kun ei halua kysellä chatissa tai pysty huikata vieressä istuvalle kollegalle.
Muutosten vuosi on pakottanut meidät omaksumaan uusia toimintatapoja ja työkaluja aikaisempaa proaktiivisemmin. Muutoksia on tehty pakotettuna nopeasti ja ketterästi sekä sopeuduttu yllättäviin tilanteisiin. Resilienssi on ollut monella koetuksella, mutta toivottavasti pakotettuina tehdyt muutokset ovat rohkaisseet kokeilukulttuuriin ja nopeisiin implementointeihin välillä liiankin pitkään hinkattujen prosessien ja uudelleen rakennettujen toimintatapojen sijaan.
Lue lisää:
Etäperehdytys - kuinka onnistun?
Sujuva startti vai tahmea alkutaival? Perehdytys osana rekrytointia
Kun etäjohtamisesta tuli normi yhdessä yössä
Etähaastattelu – kuinka rekrytoida, kun ei voi tavata kasvokkain?