Rekrytointi on viimein takanapäin ja uusi työntekijä on valittu! Mutta odotas hetki, mikä on paras tapa varmistaa, että hän aloittaa työnsä tehokkaasti ja hyvällä itseluottamuksella? Olisiko tarpeen tarjota kattava perehdytys vai antaa työntekijän oppia organisaatiosta pikkuhiljaa?

On tärkeää muistaa, että rekrytointiprosessi ei rajoitu pelkästään uuden työntekijän valitsemiseen. Perehdytys on olennainen osa onnistunutta rekrytointia, ja sillä on merkittävä vaikutus molempien osapuolten luottamuksen rakentamiseen sekä työntekijän tyytyväisyyteen pitkällä aikavälillä.

Mielenkiintoinen havainto: erään tutkimuksen mukaan yli 20 prosenttia henkilöstön vaihtuvuudesta tapahtuu ensimmäisten 45 päivän aikana työsuhteen alkamisesta. Työntekijät, jotka ovat käyneet läpi kattavan ja selkeän perehdytysprosessin, ovat todennäköisemmin edelleen yrityksen palveluksessa kolmen vuoden kuluttua – yli puolet suuremmalla todennäköisyydellä verrattuna niihin, joiden perehdytys on ollut puutteellista.

Tyytyväinen ja hyvän ensivaikutelman saanut työntekijä toimii yrityksen brändilähettiläänä omassa verkostossaan, olipa hänen roolinsa tai tehtävänsä mikä tahansa. Positiiviset ja negatiiviset kokemukset leviävät nopeasti. Onneksi tarjolla on tehokkaita keinoja positiivisen kokemuksen varmistamiseksi.

Miten sitten suunnitella ja toteuttaa hyvä perehdytys, jotta uusi työntekijä voi aloittaa työnsä onnistuneesti ja välttää mahdolliset alkutaipaleen haasteet?

Huomioi perehdytys jo rekrytoinnin suunnittelussa

Perehdytyksen suunnittelu kannattaa integroida osaksi rekrytointiprosessin suunnittelua. Tämä tiivis yhteistyö sitouttaa perehdytyksen toteuttajat ja parhaimmillaan selkeyttää valittavalta henkilöltä vaadittavia olennaisia taitoja ja ominaisuuksia.

Kun perehdytys ja rekrytointi suunnitellaan yhdessä, estetään ristiriidat työpaikkailmoituksen ja perehdytyksen välillä. Kun varmistetaan, että työn todellisuus vastaa sitä, mitä ilmoituksessa on luvattu, vältetään uuden työntekijän mahdollinen pettymys ja negatiivinen ensivaikutelma.

Muista, että ensivaikutelma on arvokas ja sen vaikutus voi olla pitkäkestoinen. Panosta siis perehdytyksen laatuun ja varmista, että uudet työntekijät saavat parhaan mahdollisen alun uudessa tehtävässä.

Mieti, miltä hyvä perehdytys sinusta tuntuisi

Perehdyttäjän rooli vaatii kykyä asettua uuden työntekijän saappaisiin. Tämä edellyttää aikaa ja huolellista valmistautumista. Varmista ainakin seuraavat asiat perehdytyksen alkuvaiheessa:

  • Varmista, että tarvittavat järjestelmät ja työkalut ovat valmiina jo ennen uuden työntekijän ensimmäistä työpäivää.
  • Laadi selkeä ja suunniteltu perehdytysohjelma, joka tarjoaa riittävästi aikaa uuden tiedon omaksumiselle.
  • Sovi etukäteen yhteisestä perehdytysaikataulusta kaikkien perehdyttäjien kesken.
  • Varmista, että uudelle työntekijälle on varattu riittävästi aikaa keskusteluille oman esihenkilön kanssa perehdytysjakson aikana.

Kun otat uuden työntekijän tarpeet huomioon ja varmistat sujuvan perehdytyksen alun, luot vahvan pohjan tulokkaan menestykselle organisaatiossasi.

Miksi hyvä perehdytys on tärkeää?

Onnistunut rekrytointiprosessi ja laadukas perehdyttäminen luovat vahvan molemminpuolisen luottamuksen työntekijän ja työnantajan välille. Tämä johtaa siihen, että työntekijä sitoutuu työhönsä syvemmin, allekirjoittaen käytännössä henkisen "psykologisen työsopimuksen", joka sitoo häntä voimakkaammin kuin pelkkä kirjallinen sopimus.

Hyvä perehdytys ei ainoastaan sitouta työntekijää, vaan se myös tukee brändilähettilyyttä. Kun rekrytointi ja perehdytys hoidetaan suunnitelmallisesti, työntekijän mielikuva yrityksestä vahvistuu. Työntekijä näkee yrityksen osaavana toimijana, jonka kanssa yhteistyö ja uran rakentaminen ovat kannattavia. Tämä luottamus johtaa siihen, että positiivisista kokemuksista myös kerrotaan eteenpäin helpommin.

Yhä useammat työnhakijat, erityisesti huippuosaajat, arvioivat potentiaalisen työnantajan houkuttelevuutta muiden ihmisten kokemusten perusteella. Koska perehdytys vaikuttaa vahvasti työnantajamielikuvaan, sen laadulla on suuri merkitys. Hyvän perehdytyksen tarjoama mainepääoma voi houkutella arvokkaita osaajia yritykseen.

Jos perehdytyskäytäntönne kaipaa päivitystä, nyt on oiva tilaisuus tarkastella ja parantaa prosessia. Uudet työntekijät ansaitsevat parhaan mahdollisen alun työsuhteissaan!

 

Perehdytyksestä ja kaikesta rekrytoinnissa sitä edeltävästä saat arvokasta lisätietoa Tuloksellisen rekrytoinnin oppaastamme. Lataa veloituksetta:

Haluatko onnistua rekrytoinnissa? - lataa opas


Rami Inkilä | IT Delivery Lead, Experis

Rami Inkilä | IT Delivery Lead, Experis

rami.inkila@manpowergroup.fi

Keskustellaan somessa:

Tilaa sisällöt sähköpostiisi!

Täytä sähköpostiosoitteesi oheiseen lomakkeeseen - saat artikkelit ja muut hyödylliset sisällöt niiden ilmestyttyä suoraan sähköpostiisi!

Toivomme, että saat tietopankistamme eväitä omassa työssäsi kehittymiseen ja menestymiseen. Voit tietenkin halutessasi lopettaa tilauksen milloin vain, yhdellä klikkauksella.

Mukavia ja oivaltavia lukuhetkiä.