Rekrytointihaastattelut ovat viime viikkojen aikana kokeneet mullistuksen kasvokkain tapahtuvat kohtaamiset ovat vähentyneet ja tilalle ovat tulleet etähaastattelut. Miksi rekrytointiprosessin edes pitäisi tapahtua kasvokkain, jos kaikki muu työskentely on jo luonnollista tehdä etänä?

Rekrytointi on jokaiselle yritykselle sekä uhka että mahdollisuus – useimmiten mahdollisuus. Valinta on aina yhtä haastava, vaikka sen eteen tekisi paljon toimenpiteitä.

Sopiiko osaaja tiimiimme? Olemmeko varmasti esittäneet toimenkuvan ymmärrettävästi ja kysyimmehän kaikki oikeat kysymykset? Toimiiko yhteistyö varmasti sujuvasti tulevaisuudessa? Nämä asiat mietityttävät usein rekrytoijaa ja ovatkin tärkeitä kysymyksiä esitettäväksi.

Entä sitten, kun fyysinen kasvokkain tapaaminen poistetaan kuviosta kokonaan?

Digitalisaatio antaa meille ennennäkemättömän määrän työkaluja, jotka auttavat meitä työskentelemään päivittäin mistä vain. Kansainväliset tiimit ja työyhteisöt kommunikoivat keskenään läheisesti päivittäin ilman fyysistä läsnäoloa. Miksi siis rekrytointiprosessin pitäisi tapahtua kasvokkain, jos kaikki muu työskentely on jo luonnollista tehdä etänä?

Rekrytointihaastattelut ovat viime viikkojen aikana kokeneet mullistuksen kasvokkain tapahtuvat kohtaamiset ovat vähentyneet ja tilalle ovat tulleet etähaastattelut. Tämä ei suinkaan ole täysin uusi tapa, mutta tosiasia on, että etähaastattelujen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti aiempaan verrattuna. Monilla yrityksillä tämä uusi tapa haastatella saattaa ravistella vanhoja käytäntöjä ja pölyttynyttä rekrytointikulttuuria. Samalla se tuo lisää joustavuutta haastatteluaikojen sopimiseen ja voi tarjota mielenkiintoisia ja persoonallisia kohtaamisia, kun haastattelun osapuolet ovat erilaisissa ympäristöissä.

Työhaastattelu etänä onnistuu suunnittelulla

Videon välityksellä ja etäyhteyksien päässä tapahtuva haastattelu on kuitenkin yhtä tavanomainen kohtaaminen kuin kasvokkain tapahtuva haastattelu. Tärkeintä tässä uudessa tilanteessa on pitää yllä struktuuri ja asianmukainen kunnioitus tilaisuutta kohtaan ja lähestyä tapaamista aivan samalla tavalla kuin henkilö olisi tulossa paikan päälle.

Tässä hyvä muistilista etätyöhaastatteluun:

  • Tarkista laitteesi ja yhteytesi etukäteen
  • Rauhoita tila haastattelulle ja katso, että tausta on asiallinen ja siisti
  • Valmistaudu hyvin – suunnittele haastattelun kulku ja johda keskustelua
  • Tee itsellesi lista – mitä toivot hakijalta? Mitä kompetensseja etsit?
  • Muista tehdä muistiinpanoja

 

Päätöstä ei toki tarvitse tehdä pelkästään yhden videohaastattelun perusteella. Prosessiin voi edelleen ottaa mukaan ryhmäkeskusteluja tiimin kanssa, 1–2 videohaastattelua, ennakkotehtäviä/casen toteuttamista jne. Rekrytoinnin tueksi voidaan lisätä vielä suosittelijoiden kanssa käytävät keskustelut sekä oikeat soveltuvuusarvioinnit. Prosessi voi siis noudattaa periaatteessa samaa kaavaa, toteutuu rekrytointi sitten lähi- tai etäkommunikaation kautta.

Lopulta voimme vielä miettiä, mitä lisäarvoa fyysinen kontakti aidosti tuo rekrytointiprosessiin? Päätöstä on tuskin ennenkään tehty hyvän tuoksun tai tietynlaisen kättelyn perusteella. Fyysinen olemus saattaa joskus vaikuttaa päätöksentekoon jopa liikaa – niin kutsuttu haloefekti syntyy tilanteessa, jossa haastattelija yhdistää haastateltavan jonkin positiivisia tunteita herättävän tekijän tämän ammatillisiin ominaisuuksiin. Tämä heikentää yleensä objektiivisuutta.

On hyvä pitää mielessä, että kaikkiin valintapäätöksiin sisältyy riskejä, mutta niitä voidaan vähentää monin eri keinoin, esimerkiksi lisäämällä prosessiin kykytestejä ja työpersoonallisuutta ja motivaatiota kartoittavia arviointeja. Rekrytointi vaatii yleensä rohkeutta ja luottoa omaan arviointikykyyn.

Onnea etärekrytointeihin!

Lataa tästä opas onnistuneeseen rekrytointiin!

Lue lisää: 

Kolme tapaa auttaa työntekijöitä poikkeusolosuhteiden aikana ja jälkeen

Johtaminen poikkeusoloissa vaatii ekstraa

Webinaari: Henkilöstöjohtaminen ja -viestintä poikkeusoloissa – mitä korona on opettanut meille tähän asti? 

 


Manpower

Manpower

Keskustellaan somessa:

Tilaa sisällöt sähköpostiisi!

Täytä sähköpostiosoitteesi oheiseen lomakkeeseen - saat artikkelit ja muut hyödylliset sisällöt niiden ilmestyttyä suoraan sähköpostiisi!

Toivomme, että saat tietopankistamme eväitä omassa työssäsi kehittymiseen ja menestymiseen. Voit tietenkin halutessasi lopettaa tilauksen milloin vain, yhdellä klikkauksella.

Mukavia ja oivaltavia lukuhetkiä.