Mikä on headhunter? Headhunter on suorahakukonsultti, joka auttaa sopivien ehdokkaiden etsimistä avoimeen työtehtävään, ilman että työpaikasta ilmoitetaan julkisesti. Suorahaku on syntynyt liikkeenjohdon konsultoinnin sivutuotteena, ja sitä käytetään pääsääntöisesti vaativiin asiantuntija- ja johtotason rekrytointeihin.  

Suorahaku on kaikille prosessin osapuolille aina enemmän kuin pelkkä henkilö- tai työpaikkavalinta – se on yhdessä kuljettu matka ja yksittäistä valintaa syvempi kokemus. Headhunterin ammattitaitoa mittaa hänen kyvykkyytensä ottaa kantaa siihen, millainen suorahaettavan henkilön tulisi profiililtaan olla, jotta hän paitsi menestyisi, myös viihtyisi hyvin tulevan työnantajan palveluksessa ja uuden tehtävän parissa. 

Ehdokkaalle suorahakukonsultti on sparraaja, joka keskustelee hänen kanssaan myös siitä, kuinka kyseinen suorahaku tukisi ehdokkaan uraa pitkässä juoksussa. Keskustelujen kautta suorahakukonsultille rakentuu verkosto ihmisiä, joiden tulevista urasuunnitelmista hänellä on valtavasti tietoa. Tällaista tietoa voidaan hyödyntää suorahakuprosessissa tarjoamalla asiakasorganisaatiolle osaamista, jota he eivät itse olisi välttämättä ymmärtäneet hakea.

Suorahakukonsultti auttaa yrityksen strategian muuttuessa

Toimeksiantavalle organisaatiolle ja rekrytoivalle esimiehelle suorahakukonsultti on parhaimmillaan ajatuksia kirvoittava sparraaja, joka haastaa asiakastaan pohtimaan yhteistyötä yksittäistä henkilövalintaa pidemmälle. 

Miten headhunter toimii? Suorahaku ei ole ihannekandidaatin toivottujen ominaisuuksien listaamista toimeksiantavan asiakkaan päiväunien pohjalta, eikä tämän listan pohjalta tapahtuvaa puolisattumanvaraista soittelua kiinnostaville profiileille. Suorahaku on ennen kaikkea syvällistä, toimeksiantavan organisaation toimintaympäristön tuntemista ja suorahakuprosessin systemaattista, taitavaa rakentamista tulevaisuuden toimintaedellytysten ja -tavoitteiden pohjalta. 

 

suorahakukumppanuus

 

"Itse näen, että suorahakua kannattaa hyödyntää myös tilanteessa, jossa yrityksen strategiassa on tapahtunut tai siinä tulee tapahtumaan merkittäviä muutoksia, joita halutaan kirkastaa uudella johtajanimityksellä. Johtajavalintojen kautta yrityksen strategia joko jalkautuu tai ei jalkaudu, joten kyse ei ole vähäpätöisestä asiasta.”


"Rohkea rekrytoija näkee suorahakukumppanuuden myös omia käsityksiään kyseenalaistavana mahdollisuutena. Parhaimmillaan kumppanuus tarjoaa kaivattua kotipesän ulkopuolista näkemystä ja tuo rohkeampaa ajattelua henkilövalintoihin. Ripaus lisää riskinottokykyä rekrytoinneissa ei meille suomalaisille ole pahitteeksi, jos halutaan saada aikaan aitoa muutosta.”


Anne Koivusaari, Business Director

 

Mitä suorahaku on tänä päivänä?

Aikana, jolloin 45 % työnantajista raportoi ongelmistaan täyttää avoimia työtehtäviä oikeanlaisella osaamisella, on myös suorahaku menetelmänä laajentunut, arkipäiväistynyt ja keskiluokkaistunut. Yhä useammin suorahakutoimeksiannot kohdistuvat asiantuntijatasoon ja jopa vaikeasti löydettäviin ammattiosaajiin esimerkiksi teknisillä toimialoilla. Johdon suorahaut eivät suinkaan ole poistuneet yleisimmistä suorahaun toimeksiannoista, mutta “klassinen” suorahaun toimintakenttä on selkeästi laajentunut. Esimerkiksi IT-alan huippuosaajat rekrytoidaan nykyisin lähes järjestään suorahaun menetelmin.  

Ylimmän johdon suorahakuprosessi

Perinteinen toimeksiantopohjainen suorahaku on useimmiten hyvin mallinnettu, ja prosessimielessä eri suorahakuyritysten kesken on melko vähän eroavaisuuksia. Tärkeimmät erot eri suorahakuyritysten välillä tulevat lähinnä niiden keskittymisessä eri toimialoihin, osaamisalueisiin ja tehtävätasoihin sekä siinä, millaiset menetelmät, teknologiat ja verkostot taustatutkimuskonsulteilla on käytössään. Eroja eri suorahakuyritysten välillä on myös hinnoittelumalleissa ja henkilöarvioinneissa sekä muissa mahdollisissa lisäpalveluissa.

Näin suorahakuprosessi tyypillisesti etenee: 

  1. Taustatutkijasta ja vastuukonsultista koostuva työpari tai useamman konsultin muodostama suorahakutiimi kartoittaa asiakasyrityksen liiketoiminnan, hakukriteerit, suorahaun kohdemarkkinan sekä toimialan potentiaaliset yritykset.
  2. Suorahakutiimi etsii avoimeen tehtävään soveltuvat, piilevät ehdokkaat erilaisia tietokantoja ja -lähteitä hyödyntäen ja kartoittaa heidän mielenkiintonsa avoinna olevaan tehtävään.
  3. Molemminpuolisen kiinnostuksen sekä sopivuuden arvioinnin perusteella suorahakutiimi esittelee sopivimmat kandidaatit rekrytoivalle asiakasyritykselle.

 

Haluatko lukea lisää prosessista? Kirjoitimme auki suorahakuprosessin aina siitä lähtien, kun headhunter saa toimeksiannon etsittävästä profiilista. Lue miten headhunter toimii prosessin eri vaiheissa.

 

Lataa suorahaun muistilista

 

 

Ylimmän johdon suorahaku on äärimmäisen luottamuksellista

Luottamus perustuu läpinäkyvyyteen: siihen, että tiedät tarkkaan, missä mennään, mistä maksat ja mitä saat rahojesi vastineeksi. Mikäli suorahaku on sinulle ajankohtaista, keskustelemme mielellämme tarkemmin tarpeistasi.

Toteutamme niin ylimmän johdon suorahakuja kuin asiantuntijapositioidenkin suorahakutoimeksiantoja. Tunnemme tarkkaan ne toimialat, joihin konsulttimme ovat erikoistuneet, ja kerromme suoraan, pystymmekö auttamaan sinua oikean henkilön löytämisessä ja tuomaan sinulle aitoa lisäarvoa.  

Experiksen pääasialliset toimiala- ja osaamisfokukset ovat myynnin, markkinoinnin, viestinnän, taloushallinnon, HR:n, rahoituksen, juridiikan, IT:n sekä teknologian ja insinööritoimialojen saralla. 

Olemme osa ManpowerGroupia, johtavaa globaalia henkilöstöalan yritystä, joka on myös Suomessa yksi suurimmista rekrytointialan yrityksistä.  Vankka toimiala- ja research-osaamisemme luo pohjan onnistuneille suorahakutoimeksiannoille – mikäli jokin profiili on Suomesta löydettävissä, me löydämme sen kyllä! 

Tutustu suorahaun palveluun

 

Lue lisää aiheesta:

► Miten headhunter toimii?

► Mitä on suorahaku?

Suunnitteletko johdon suorahakua? Hyödynnä muistilistaa!

Suorahaku toimii myös strategisena työkaluna 

Suorahaun sanakirja

 Suorahaku  – salatiedettä vai prosessijohtamista ja psykologiaa

 


Manpowergroup

Manpowergroup

Tilaa sisällöt sähköpostiisi!

Täytä sähköpostiosoitteesi oheiseen lomakkeeseen - saat artikkelit ja muut hyödylliset sisällöt niiden ilmestyttyä suoraan sähköpostiisi!

Toivomme, että saat tietopankistamme eväitä omassa työssäsi kehittymiseen ja menestymiseen. Voit tietenkin halutessasi lopettaa tilauksen milloin vain, yhdellä klikkauksella.

Mukavia ja oivaltavia lukuhetkiä.