Rekrytointi voi olla yllättävän kallista, erityisesti jos prosessissa tehdään virheitä. Tässä on muutama vinkki, joiden avulla voit välttää kalliit virheet ja tehdä rekrytoinnista tuloksellisempaa.

 

Mistä rekrytoinnin suorat kustannukset muodostuvat?

  1. Työpaikkailmoitusten mediakustannukset: Avoimen tehtävän näkyvyys on tärkeää, ja se vaatii lähes aina investointeja maksullisiin työnhakumedioihin ja sosiaaliseen mediaan. Näkyvyys tuo hakijoita ja rakentaa työnantajakuvaa, mutta se ei ole ilmaista.

  2. Oman henkilöstön työaika: Työtunteja kuluu toimenkuvan määrittelyyn, ihanneprofiilin kirjoittamiseen, hakuilmoituksen laatimiseen, jakeluun eri medioissa, haastatteluihin ja hyvään, työnantajakuvaa tukevaan hakijaviestintään. Suorahakuprosessissa aikaa kuluu vielä enemmän potentiaalisten ehdokkaiden tunnistamiseen ja kontaktointiin.

  3. Soveltuvuus- ja henkilöarvioinnit: Arviointipalvelujen valinta ja tulosten tulkinta vaativat erikoistuneiden ammattilaisten työaikaa. Tämä on erityisen tärkeää, jotta löydetään juuri oikea henkilö tehtävään.

Välilliset kustannukset

Rekrytointiprosessin aikana tulee usein pyydettyä apua muilta osastoilta, kuten markkinoinnilta ja henkilöstöhallinnolta. Näiden henkilöiden työaika ja panos pitäisi myös huomioida kustannuksissa. Lisäksi on tärkeää arvioida vaihtoehtoiskustannus – kuinka paljon enemmän liikevaihtoa olisi tullut, jos rekrytointiin osallistuva henkilö olisi käyttänyt aikansa esimerkiksi oman toimenkuvansa mukaiseen laskutettavaan asiakastyöhön?

Virherekrytoinnin kustannukset

Suurimmat kustannukset syntyvät virherekrytoinnista. Jos rekrytointi epäonnistuu, suorat ja epäsuorat menetykset voivat olla merkittäviä. Sekä rekrytointiin osallistuneiden henkilöiden että rekrytoidun henkilön palkkakustannukset etuineen ja sivukuluineen, toteutumaton tuotto-odotus ja kielteiset vaikutukset tiimiin voivat aiheuttaa suuria tappioita. Turhaan perehdytykseen käytetty aika on myös hyvä laskea auki.

Esimerkkejä virherekrytoinnin kustannuksista

  • Asiantuntija: Uusi asiantuntija, jonka kuukausipalkka on 4 500 euroa, ja työsuhde puretaan koeajalla esimerkiksi neljän kuukauden jälkeen. Virherekrytoinnin hinnaksi tulee noin 40-45 000 euroa.

  • Esihenkilö: Korkeapalkkainen esihenkilö, jonka kuukausipalkka on 7 500 euroa ja jolla on kolme alaista. Virherekrytoinnin kustannukset voivat nousta jopa 100 000 euroon, koska vaikutukset ulottuvat laajemmin tiimin tuottavuuteen.

Kumppanuudella kohti riskittömämpää rekrytointia

Onnistuneen rekrytoinnin eteen kannattaa nähdä vaivaa ja panostaa aikaa ja rahaa. Kumppanuus rekrytointikumppanin kanssa voi auttaa vähentämään riskejä, erityisesti jos kumppani on erikoistunut tiettyihin rooleihin tai toimialoihin. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä, jos yrityksellä ei ole resursseja panostaa omaan rekrytointikyvykkyyteen.

 

Rekrytointi vaatii monipuolista ammattitaitoa ja tämän sekä rekrytointiin käytettyjen työkalujen ja metodien jatkuvaa kehitystä. Tärkeintä on ymmärtää rekrytoinnin kokonaiskustannukset ja tehdä päätökset sen perusteella. Kokeile virherekrytointilaskuria ja laske itse, minkälaisia kuluja virherekrytointi voisi aiheuttaa kaavailemaanne rooliin.

 

New call-to-action

Lue lisää samasta aiheesta:

Blogi: Rekrytoinnin kustannukset

Blogi: Rekrytoinnin tyypillisimmät virhelähteet

Blogi: Onnistunut rekrytointi vaatii osaamista

Opas: Onnistunut rekrytointi

 


Manpowergroup

Manpowergroup

Tilaa sisällöt sähköpostiisi!

Täytä sähköpostiosoitteesi oheiseen lomakkeeseen - saat artikkelit ja muut hyödylliset sisällöt niiden ilmestyttyä suoraan sähköpostiisi!

Toivomme, että saat tietopankistamme eväitä omassa työssäsi kehittymiseen ja menestymiseen. Voit tietenkin halutessasi lopettaa tilauksen milloin vain, yhdellä klikkauksella.

Mukavia ja oivaltavia lukuhetkiä.