Heti alkuun ajatusleikki: Jos 25 % henkilöstöstäsi irtisanoutuisi, minkälaista osaamista hankkisit tilalle? Miten lähtisit määrittelemään, mitä kompetenssia organisaatiosi tarvitsee vuoden, kahden ja kolmen kuluttua?

Teknologia ja muut työelämään vaikuttavat megatrendit muuttavat liiketoimintamalleja ja ansaintalogiikoita ennennäkemättömällä vauhdilla. Jakamis- ja alustatalous kyykyttävät monia perinteisiä toimialoja ja synnyttävät kokonaan uusia palveluita, toimintamalleja ja bisneksiä. Tieteen ja teknologian läpimurrot raivaavat tietä koko ihmiskunnan tulevaisuutta koskeville muutoksille.

Mitä tapahtuu perinteiselle ja tavalliselle työlle, jota suuri enemmistö ihmisistä tekee? Entä kovalla työllä hankitulle osaamiselle, pysyykö se edes kaukana perässä?

Olemmeko neuvottomia työn murroksen edessä? Mitä työelämän enemmistön pitäisi osata, kun hurjimmat ennusteet väittävät, että seuraavan sukupolven työtehtävistä vain 35 % on nykyään tunnettuja töitä?

Näihin kysymyksiin ei hyvistä vastauksista ole ylitarjontaa.

Onko työnantajan markkinoille enää paluuta?

Finanssikriisi palautti hetkeksi työnantajan markkinat, kun osaamista oli yhtäkkiä tarjolla yllin kyllin. Moni työntekijä jäi yksin vastaamaan omasta työmarkkina-arvostaan.

Nyt ja lähitulevaisuudessa tarvittavaa osaamista ei kuitenkaan tyrkytetä ovista ja ikkunoista. Perinteisistäkin ammattiosaajista on jatkuva pula, puhumattakaan kaikesta siitä osaamisesta, jota kuumeisesti etsitään virittämään yritysten liiketoiminnat seuraavina vuosina menestymiseen vaadittavalle taajuudelle.

Henkilöstön osaaminen määrää nyt tahdin, jolla yritykset menevät eteenpäin. Työnhakijat kiinnostuvat tunnetusti yrityksistä, jotka tarjoavat kehitys- ja uramahdollisuuksia. Mutta sama pätee nykyiseen henkilöstöön, joka haluaa tietää, miten heidän ammattitaitonsa ja kilpailukykynsä markkina-arvo paranee.

Työnantaja, kannatko vastuusi?

Työvoiman kulutusjuhlat ovat ohi. Työnantajien on otettava enemmän vastuuta ”suuren enemmistönsä” markkina-arvon parantamisesta. Liian moni kuvittelee, että valmiita osaajia löytyy tarvittaessa ”jostakin”, tai että oma henkilöstö olisi sitoutunut pitkiin työuriin silloinkin, kun heille on kysyntää monesta suunnasta.

Luvassa on vähintäänkin mukautumista ja jatkuvaa uuden oppimista, mutta myös valtavasti uusia mahdollisuuksia – niin työnantajille kuin työntekijöille.

Tuore Osaamisen vallankumous -raporttimme pureutuu työmaailman megatrendeihin ja niiden todennäköisiin seurauksiin. Monet näistä trendeistä ovat jo arkitodellisuutta, toiset valtavirtaistumisen alussa – ja muutosvauhti vain kiihtyy. Lataa raportti täältä:

 

Lataa Osaamisen vallankumous -raportti

 


Mika Wilén | Director, Marketing and Communications

Mika Wilén | Director, Marketing and Communications

mika.wilen@manpowergroup.fi

Keskustellaan somessa:

Tilaa sisällöt sähköpostiisi!

Täytä sähköpostiosoitteesi oheiseen lomakkeeseen - saat artikkelit ja muut hyödylliset sisällöt niiden ilmestyttyä suoraan sähköpostiisi!

Toivomme, että saat tietopankistamme eväitä omassa työssäsi kehittymiseen ja menestymiseen. Voit tietenkin halutessasi lopettaa tilauksen milloin vain, yhdellä klikkauksella.

Mukavia ja oivaltavia lukuhetkiä.