Työvoiman saatavuudesta on muodostunut ikuisuuskysymys erityisesti nopeasti kehittyville toimialoille, joilla vaaditaan joskus hyvinkin kapeaa täsmäosaamista. Niukkien resurssien työmarkkinoilla työantajat kilpailevat samoista osaajista. Osaamistarpeiden ennakointiin on jo monissa yrityksissä herätty kytkemällä osaajastrategia liiketoimintasuunnitteluun. Tällöin puhutaan liiketaloudellisen menestyksen tärkeimmästä voimavarasta, osaavista ihmisistä. Oleellinen kysymys on: ”millaista osaamista tarvitsemme päästäksemme strategiamme mukaisiin tavoitteisiimme?”. Vaikeuskerrointa lisää, kun lähdetään suunnittelemaan tulevaisuutta ja miettimään millaista osaamista tarvitsemme tulevaisuudessa, liiketoiminnan muuttuessa yhä digitaalisemmaksi.

Resursoinnin tarve eri tilanteissa

Osaamisen hankinnan ja hallinnan neljä B-kirjainta kuvaavat organisaatioiden vaihtoehdot osaajastrategian toteuttamiseen: Build, Buy, Borrow, Bridge. Harvalla organisaatiolla riittää omasta väestään loputtomasti uudelleen koulutettavia henkilöitä, joten ulkoisiin markkinoihin tukeutuminen on jossain vaiheessa väistämätöntä. Jokainen rekrytointia tehnyt tietää kuinka hankalaa osaajien houkuttelu ja erityisesti oikea-aikainen resursointi on. Asiakastilausten toimitukset viivästyvät, lisämyynnin tekeminen vaikeutuu ja tilauksista joudutaan jopa kieltäytymään, jos osaajien saamisessa on ongelmia. Pelkästä yhden henkilön korvausrekrytoinnista voi tulla kriittinen, mikäli uuden osaajan houkuttelussa epäonnistutaan ja paikkaa ei saada kohtuullisessa ajassa täytettyä. Mitäpä jos näin ei tarvitsisi olla?

Mikä osaajapooli?

HR-sanakirjaan jo pitkään kuuluneet termit talent pool, talent strategy ja talent sourcing ovat lainasanoja, joista myös jokaisen liiketoiminnasta vastaavan tulisi kiinnostua. Yksinkertaistettuna kyse on siitä, kuinka hyvin tulevaisuuden osaamistarpeisiin lähdetään varautumaan ennakkoon. Osaajapoolin rakentaminen on osa yrityksen varautumissuunnitelmaa, jolla varmistetaan oikean osaamisen saaminen juuri silloin, kun sille on eniten tarvetta. Tämä on pitkäjänteistä työtä, jota ei voi tehdä spurteissa.

Osaajapooli ei ole sama asia kuin avoimet hakemukset yrityksen CV-pankissa. Tällöinhän kyseessä ovat ihmiset, jotka ovat itse oma-aloitteisesti halunneet ilmaista kiinnostuksensa työskennellä organisaatiossanne. Lähtökohta on hyvä, mutta ei vielä muodosta osaajapoolia. Aktiivisten työnhakijoiden lisäksi organisaatioiden on onnistuttava houkuttelemaan laajemmaltikin osaajia.

Aito osaajapooli vaatii pitkäjänteistä työstöä ja verkoston huolellista nurturointia. Tässä kannattaa hyödyntää kumppania, joka pystyy tarjoamaan paitsi osaajapoolin alustan, myös aktiivisesti kasvattamaan poolia oikean osaamistaustan omaavilla henkilöillä. Hyvä alusta tarjoaa mahdollisuuden viestiä verkostolle ja pitää heidät kiinnostuneina organisaationne tapahtumista. Jatkuva yhteydenpito poolin kanssa on oleellinen osa kiinnostuksen ylläpitoa. Kun osaajatarve sitten realisoituu, on käytössänne suora kanava tavoittaa nämä osaajat.

Lue lisää ratkaisuistamme, joilla tavoitat juuri sinulle oikeat osaajat.


Pekka Ruotsalainen | Business Director, Talent Solutions

Pekka Ruotsalainen | Business Director, Talent Solutions

pekka.ruotsalainen@manpowergroup.fi

Keskustellaan somessa:

Tilaa sisällöt sähköpostiisi!

Täytä sähköpostiosoitteesi oheiseen lomakkeeseen - saat artikkelit ja muut hyödylliset sisällöt niiden ilmestyttyä suoraan sähköpostiisi!

Toivomme, että saat tietopankistamme eväitä omassa työssäsi kehittymiseen ja menestymiseen. Voit tietenkin halutessasi lopettaa tilauksen milloin vain, yhdellä klikkauksella.

Mukavia ja oivaltavia lukuhetkiä.