Henkilöstövuokraus on nopea ja joustava tapa resursoimiseen työelämän äkkikäännöksissä. Esimerkiksi pidemmät tai lyhyemmät poissaolot, määräaikaiset projektit, sijaisuudet tai alan ruuhkahuiput ovat tyypillisimpiä tilanteita jolloin henkilöstölle voi tulla lisätarvetta.

Kuinka paljon vuokratyöntekijä sitten maksaa yritykselle – ja mistä vuokratyön hinta oikeastaan muodostuu?

 

Miten henkilöstövuokrauksen hinta määräytyy?

Henkilöstövuokrauksesta veloitetaan erikseen sovittavan palkkakertoimen mukaisesti. Palkkakerroin muodostuu vuokratyöntekijän rekrytoimiseen liittyvistä kuluista sekä työsuhteen alettua vuokratyöntekijän palkka- ja muista kustannuksista.

Vuokratyöntekijän rekrytoimiseen liittyvät kulut pitävät sisällään kaiken sen, mitä mahtuu rekrytointiprosessiin kokonaisuudessaan. Esimerkiksi työpaikkailmoituksen laatiminen, sopivien kandidaattien seulominen, haastattelukierrokset sekä työsopimuksen solmiminen ovat osa prosessia.

Vuokratyöntekijän palkkakustannuksiin puolestaan vaikuttaa muutama asia, jotka on hyvä huomata. Työsuhteen kesto on yksi näistä; jos työsuhde kestää alle vuoden, kustannukset ovat edullisemmat, koska yleensä esimerkiksi lomaltapaluurahaa ei tällöin vielä makseta.

Myös palkkamallilla on vaikutusta kustannuksiin; kuukausipalkkaa nauttiva työntekijä tulee yleensä tuntipalkkalaista edullisemmaksi. Tämä johtuu siitä, että kuukausipalkalla työskentelevän työntekijän sivukulut ovat suhteessa pienempiä kuin tuntipalkalla työskentelevän. Eron merkitys kasvaa sen mukaan, mitä enemmän tunteja tuntipalkkaa nauttiva työntekijä kuukauden aikana tekee.

Näiden lisäksi palkkakustannuksiin voi vaikuttaa se, onko työehtosopimuksen mukaan käytössä työajan lyhennysvapaita eli niin sanottuja pekkaspäiviä. Mikäli pekkaspäiviä kertyy, vuokratyöntekijän palkkakustannukset kipuavat hieman korkeammiksi.

 

Mitä henkilöstövuokrauksen hintaan sisältyy?

Henkilöstövuokrauksen kokonaishintaan sisältyy yleensä ainakin:

  • Rekrytointiprosessi aina hakuilmoituksesta haastattelujen kautta työsopimuksen tekemiseen vuokrayrityksen kanssa
  • Vuokratyöntekijän palkka ja palkan sivukustannukset
  • Vuokratyöntekijän loma-ajan korvaukset
  • Vuokratyöntekijän työterveyshuolto
  • Vuokratyöntekijän sairausajan palkka

Henkilöstövuokrauksen lopulliseen kokonaishintaan vaikuttavat sovellettava työehtosopimus, tehtävästä maksettava palkka, mahdolliset vuorotyöt sekä työsuhteen pituus. Kokonaishinta vaihtelee näin ollen tapauskohtaisesti ja sen mukaan, mitä henkilöstövuokrauspakettiin tahdotaan sisällyttää.

Käyttäjäyritys maksaa henkilöstövuokrauksesta ensimmäisen kerran siinä vaiheessa, kun tehtävään palkattu vuokratyöntekijä saa ensimmäisen palkkansa; vielä rekrytointivaiheessa henkilöstövuokraus ei siis maksa yritykselle mitään.

Ottamalla yhteyttä paikallisiin asiantuntijoihimme saat tarkemman hinta-arvion tarvitsemallesi vuokratyövoimalle – soita ja kysy lisää!

Tutustu henkilövuokrauksen palveluun

 

Henkilöstövuokrauksen hintaan voi vaikuttaa myös itse

Henkilöstövuokrauksen hintaan on mahdollista vaikuttaa erillisillä, kustannusriskien jakamiseen liittyvillä sopimuksilla. Vuokratyötä käyttävä yritys voi halutessaan alentaa henkilöstövuokrauksen kokonaisveloitusta esimerkiksi kantamalla itse riskin työntekijän sairauspoissaoloista.  

Myös ennalta ehkäisevillä toimenpiteillä voidaan vaikuttaa merkittävästikin sairauspoissaolojen aiheuttamiin, usein varsin korkeisiin kuluihin. Mikäli käyttäjäyritys pyrkii yhteistyössä henkilöstövuokrausyrityksen kanssa tutkimaan, mistä sairauspoissaolot johtuvat ja miten niitä saisi vähennettyä, voidaan myös henkilöstövuokrauksen hinta tarkistaa tarvittaessa uudelleen. Tämä auttaa useimmiten yritystä myös nostamaan tehokkuuttaan.

 

Tarvitsetko työntekijän nopeasti?

Mietitkö, sopisiko henkilöstövuokraus ratkaisuksi yrityksesi resursointiin ja osaajien saatavuuteen liittyviin haasteisiin? Lataa Pikaopas henkilöstövuokraukseen ja lue lisää henkilöstövuokrauksesta ja sen hyödyistä!

New Call-to-action


ManpowerGroupilta saat kaikkiin työsuhteen elinkaaren vaiheisiin liittyvät palvelut, henkilöstövuokrauksesta ja rekrytoinnista suorahakuun, osaamisen kehittämiseen, outplacement- ja uramuutospalveluihin tai koko rekrytointiprosessin ulkoistamiseen.

Ota meihin yhteyttä >


Markku Techam | Liiketoimintajohtaja, Manpower

Markku Techam | Liiketoimintajohtaja, Manpower

markku.techam@manpowergroup.fi

Keskustellaan somessa:

Tilaa sisällöt sähköpostiisi!

Täytä sähköpostiosoitteesi oheiseen lomakkeeseen - saat artikkelit ja muut hyödylliset sisällöt niiden ilmestyttyä suoraan sähköpostiisi!

Toivomme, että saat tietopankistamme eväitä omassa työssäsi kehittymiseen ja menestymiseen. Voit tietenkin halutessasi lopettaa tilauksen milloin vain, yhdellä klikkauksella.

Mukavia ja oivaltavia lukuhetkiä.