Myyntihousut jalkaan – aktiivisen rekrytoijan muistilista
Kirjoittaja: Johanna Tamminen | Principal Consultant, Talent Solutions
Julkaistu: 18.01.2017
Viimeksi päivitetty: 5.06.2019
Aihe:
Rekrytointi,
Rekrytointimarkkinointi
Rekrytointi on yhä enemmän aktiivista työpaikan ja työtehtävän myyntiä passiivisen hakemusten odottelun sijaan, kuten kirjoitin aikaisemmassa blogitekstissäni.
Se, onko kandidaatti myymässä osaamistaan vai yritys myymässä työpaikkaa, riippuu ennen kaikkea saatavilla olevan osaamisen kysynnän ja tarjonnan suhteesta.
Jos potentiaalisia osaajia on tarjolla vain kourallinen, on omasta markkina-arvostaan mainiosti perillä olevan tekijän houkuttelemiseksi tehtävä kovaa työtä.
Millaisilla eväillä se tarjoamanne työpaikka sitten menee kaupaksi – ja ei kenelle tahansa renkaidenpotkijalle, vaan juuri sille unelmakandidaatille, joka auttaa yritystänne nousemaan seuraavalle tasolle?
Tässä kymmenen konkreettista neuvoa, jotka auttavat sinut ja kollegasi alkuun uudessa myyntiroolissanne.
- Valmistele ytimekäs hissipuhe ensimmäistä kontaktia varten. Mieti etukäteen, mitä lisätietoja tarvitset tässä vaiheessa kandidaatista, ja mitä uutta myymäsi tehtävä todella tarjoaisi hänelle.
- Lähetä tehtäväkuvaus kandidaatille tutkittavaksi, jos mahdollista. Näin ehdokas voi ennalta valmistautua haastatteluun omin kysymyksin. Tehtäväkuvaus toimii myös markkinointiesitteenä ja harkinnan tukena, mikäli kandidaatti ensimmäisen kontaktoinnin jälkeen haluaa ottaa aikalisän. Tehtäväkuvaukseen kannattaa panostaa – se ei ole kaikkien työtehtävien ja toiveiden lista, vaan realistinen kuvaus tehtävästä, vastuista ja mahdollisuuksista.
- Valmistaudu haastatteluun. Huolehdi, että käytännön järjestelyt ovat kunnossa ja varmista, että kandidaatti kokee olevansa odotettu haastatteluun. Tutustu CV:hen huolella ja tee lista siitä heräävistä kysymyksistä. Mikäli käytössäsi ei jo ole hyvää haastattelurunkoa, tee sellainen etukäteen. Verkosta löytyy paljon työhaastattelupohjia, joista voi poimia oleellisimmat peruskysymykset ja lisätä listaan erityisesti tähän tehtävään liittyvät kysymykset. Mikäli haastatteluun osallistuu useampia henkilöitä, käykää haastattelun kulku yhdessä läpi ennen haastattelua. Jos tarvetta, kerratkaa mitä kysymyksiä ei ole soveliasta haastattelussa esittää.
- Valmistaudu esittelemään kandidaatille sekä yritys että tehtävä. Mieti erityisesti, mitä tehtävä todella tarjoaa juuri hänelle ja mitkä ovat yrityksessänne ne tekijät, miksi kandidaatti tulisi teille töihin.
- Kysy, kuuntele ja pidä yllä vuorovaikutteista keskustelua. Osoita, että haastatteluun on valmistauduttu. Osoita kiinnostuksesi kandidaatin osaamiseen.
- Pidä kiinni haastattelun aikataulusta. Tuo myös selkeästi esiin, miten ja millä aikataululla prosessissa edetään. Pidä lupauksesi. Mikäli ehdokas ei haastattelun jälkeen halua edetä prosessissa, kunnioita päätöstä ja jätä yrityksestäsi hyvä mielikuva. Myyntityö on mahdollisella seuraavalla kerralla helpompaa.
- Varmista tasalaatuisuus. Mikäli prosessissa jatketaan edelleen seuraaviin haastatteluihin ja uusien henkilöiden tapaamiseen, varmista, että muutkin toimivat edellisten kohtien mukaisesti.
- Vie kiekko maaliin asti. Hätäisiin päätöksiin ei pidä ryhtyä, mutta hyvän kandidaatin kanssa kannattaa edetä päättäväisesti työsopimuksen allekirjoitukseen. Osoita, että teillä osataan tehdä päätöksiä ja viedä asioita loppuun.
- Muista takuu! Lunasta lupauksesi ja huolehdi käytännön järjestelyistä hyvissä ajoin ennen uuden työntekijän ensimmäistä työpäivää. Ota ennen aloituspäivää yhteyttä ja kerro hyvin suunnitellun perehdytyksen vaiheet. Ensimmäiset viikot työsuhteessa ovat merkittäviä työntekijän sitoutumisessa työnantajaan.
- Käytä hyväksesi rekrytoinnin ammattilaisten konsultointiapua ja rekrytointivalmennusta. On hyvä, että kaikilla rekrytoivilla esimiehillä ja rekrytointiin osallistuvilla on samat pelisäännöt ja työkalut tulokselliseen rekrytointiin.
Ei siis mitään salatiedettä, vaan rekrytoinnin peruselementtejä hiukan normaalia aktiivisemmalla twistillä.
Myyntihousut jalkaan ja menoksi – ei se kädenlämpöinen rekryliidi dynaamisella odottelulla työsopimukseksi muutu!
Tuloksellisen rekrytoinnin oppaamme johdattaa modernin rekrytoijan unelmakandidaattien jäljille. Lataa talteen:
Johanna Tamminen | Principal Consultant, Talent Solutions
johanna.tamminen@manpowergroup.fi