Kello on iltakymmenen. Lapset ja vaimo ovat vihdoin nukkumassa. Talousjohtaja Jukka huokaa, avaa läppärinsä ja ryhtyy selaamaan sähköpostiinsa saapuneita työhakemuksia. Controller tarvittaisiin heti, tai oikeastaan tarvittiin jo viime kuussa Seijan lopettaessa, mutta tässä sitä edelleen ollaan, alkutekijöissään. Kun ei mukamas ole ollut aikaa edistää rekryä. Kaikki tiimissä joutuvat venymään. Kylmä hiki nousee talousjohtajan otsalle hänen laskiessaan, kuinka monta viikkoa vielä menisi siihen, että uusi henkilö aloittaisi – puhumattakaan siitä, milloin tämä todella pystyisi ottamaan itsenäistä vastuuta ja keventämään muun tiimin työtaakkaa.

Niin, mikä siinä rekrytoinnissa aina kestää? Kaikki tietävät, että rekrytointi vie aikaa. Siitä huolimatta aina toivomme, että saamme uuden tekijän niin pian kuin mahdollista.

Tässä toiveessa ei ole mitään väärää – samaa toivovat ja siihen pyrkivät myös rekrytoinnin ammattilaiset. Mitä spesifimmästä tehtävästä on kysymys, sitä harvemmin osaamista on löydettävissä nopeasti.

Miten rekrytoinnin nopeuttaminen onnnistuu?

Rekrytointikonsulttikaan ei kuitenkaan tee ihmeitä, ellei rekrytointia varten varata aikaa. Hyvä rekrytointisuunnitelma ja sen aikatauluttaminen auttavat nopeuttamaan rekrytointia aidosti – toimit sitten kumppanin kanssa tai omin voimin.

Näin etenet suunnitelmallisesti ja kiihdytät rekrytointia:

Mieti tarkkaan mitä osaamista ja millaista tekijää tarvitset. Mikä on välttämätöntä osata ja mitkä tehtävät voitte opettaa? Oletteko hakemassa huomisen talenttia vai mahdollisimman valmista työntekijää? Miten pitkään voitte odottaa, vai etsittekö puhtaasti henkilöä, joka on valmis aloittamaan heti?

Tiedosta, mitä osaaminen maksaa. Tunnista realiteetit – kirjanpitäjän palkalla ei saa taloon osaavaa business controlleria. Kun budjettisi on alusta asti linjassa haettavan profiilin kanssa, et päädy tuhlaamaan aikaa arvioimalla väärän hintakorin hakijoita.

Varmista riittävä ehdokkaiden määrä. Kanavat ovat pirstaloituneet, ja yhteen ilmoittelukanavaan luottaminen saattaa tuottaa laihan saaliin. Tietyillä toimialoilla ilmoittelu on jopa turhaa, koska kilpailu parhaista osaajista on kovaa eikä aktiivisia hakijoita kerta kaikkiaan ole. Passiivisten kandidaattien kartoittaminen ja tavoittaminen vie sekin aikaa.

Ennakoi ja aikatauluta koko rekrytointiprosessi. Varaa kalenteristasi heti aikaa jatkohaastatteluita ja muita tarvittavia sessioita varten. Varaa aika kaikilta osapuolilta, jotka ovat tekemisissä rekrytointiprosessin kanssa. Liian usein käy niin, että haastatteluaikataulut pitkittyvät, koska ennakointi uupuu ja kalenterit täyttyvät muista töistä ja menoista.

Aikatauluta mahdolliset soveltuvuusarvioinnit ja kykytestit etukäteen. Soveltuvuusarviointeja tekevän tahon kalenteri saattaa olla tukossa, joten ajat kannattaa varata hyvissä ajoin. Ennakkoon tietyille päiville tehty varaus toimii samalla kirittäjänä, joka auttaa koko prosessia pysymään aikataulussaan.

Suunnittele aloitus ja perehdytys ajoissa. Milloin voit ottaa vastaan uuden työntekijän ja varmistaa asianmukaisen perehdytyksen? Keneltä se vaatii aikaa, ja miten paljon? Mitä parempi perehdytys, sitä nopeammin uusi työntekijä sopeutuu organisaatioon, oppii talon tavoille ja pääsee tekemään sitä työtä, miksi hänet on palkattu.

Ole kärsivällinen. Rekrytointi vaatii myös kärsivällisyyttä. Kärsivällisyys ei välttämättä nopeuta rekrytointia, mutta se auttaa kestämään aikaa, joka siihen vääjäämättä uppoaa. Panikointi johtaa pahimmillaan hätäiseen virherekrytointiin ja koko prosessin uudelleen käynnistämiseen.

Viesti, viesti ja viesti. Avoin vuoropuhelu kaikkien osapuolten kesken on tärkeää koko hakuprosessin ajan. Näin ehkäiset rekrytointia hidastavien pullonkaulojen syntymistä ja parannat onnistumisen todennäköisyyttä. Muista pitää myös muu tiimi kartalla etenemisestä, jotta heille ei synny epärealistista kuvaa siitä, kuinka nopeasti uusi henkilö voisi aloittaa.

Rekrytointiprosessin kesto vaihtelee vartista vuoteen

Välillä rekrytoinnissa on kysymys myös onnellisista ja nopeista kohtaamisista osaamisen ja sen tarvitsijan välillä.

Todennäköisyys nopeaan kysynnän ja siihen sopivan tarjonnan kohtaamiseen kasvaa siellä, missä rekrytointia tapahtuu joka päivä vuodesta toiseen. Aina jonkun projekti päättyy, uudet haasteet houkuttavat tai joku valmistuu uuteen ammattiin. Silloin osaamisen tarvitsijalle avautuu mahdollisuus nopeaan suunnitelmalliseen rekrytointiin.

Nopeus onkin yksi keskeinen syy käyttää rekrytoinnin ammattilaisia. Moni tekee rekrytointia oman työnsä ohella, kun taas rekrytointi on rekrytointikonsultin päätehtävä. Lisäksi rekrytoinnin ammattilaisilla on laajat verkostot sekä pääsy hakijakantoihin, joista sopiva osaaja voi löytyä nopeastikin.

Miten valitset tarpeisiisi sopivan ja luotettavan kumppanin rekrytointiin? Lataa Rekrytoinnin ostajan muistilistamme:

New Call-to-action


Virpi Mäentaus | Head of Recruitment, ManpowerGroup

Virpi Mäentaus | Head of Recruitment, ManpowerGroup

virpi.maentaus@manpowergroup.fi

Keskustellaan somessa:

Tilaa sisällöt sähköpostiisi!

Täytä sähköpostiosoitteesi oheiseen lomakkeeseen - saat artikkelit ja muut hyödylliset sisällöt niiden ilmestyttyä suoraan sähköpostiisi!

Toivomme, että saat tietopankistamme eväitä omassa työssäsi kehittymiseen ja menestymiseen. Voit tietenkin halutessasi lopettaa tilauksen milloin vain, yhdellä klikkauksella.

Mukavia ja oivaltavia lukuhetkiä.