Paranna organisaatiosi tuottavuutta ja tehokkuutta henkilöarvioinneilla
Kirjoittaja: Pekka Ruotsalainen | Business Director, ManpowerGroup, Talent Solutions
Julkaistu: 30.08.2024
Aihe:
Rekrytointi
Miten varmistat, että organisaatiosi pysyy kilpailukykyisenä nopeasti muuttuvassa työelämässä? Tutkimusten mukaan työelämän vaatimukset muuttuvat nopeasti, erityisesti kovan osaamisen osalta. Työnantajat joutuvat jatkuvasti kehittämään ratkaisuja pitääkseen henkilöstönsä osaamisen korkealla tasolla, mikä ei ole helppoa alati pahenevan osaajapulan keskellä. Useilla aloilla ja organisaatioissa on alettu kiinnittää huomiota siirrettäviin työelämätaitoihin, jotka tehostavat uuden substanssin oppimista ja uusiin tilanteisiin sopeutumista. Henkilöarvioinnit tarjoavat objektiivisen ja kustannustehokkaan keinon saada lisää tietoa yksilöiden toimintatyyleistä sekä motivaatio- ja arvopohjista, mikä auttaa parantamaan monia henkilöstöprosesseja ja organisaation suorituskykyä.
Henkilövalinnoissa onnistuminen
Yksi keskeisimpiä arviointien käyttötarkoituksia on henkilövalinnoissa onnistuminen. Virherekrytoinnit ovat organisaatiolle kalliita ja heikentävät kollegoiden työtyytyväisyyttä ja jopa työpaikan kulttuuria.
Ei ole siis ihme, että yritykset käyttävät yhä useammin erilaisia arviointeja selvittääkseen, sopiiko hakijan persoonallisuus yrityskulttuuriin. Kartoituksessa hyödynnetään erilaisia toimintatyylin sekä motivaatio- ja arvopohjan inventaareja. Kun hakijan persoonallisuus sopii yrityksen kulttuuriin, se johtaa tyypillisesti parempaan työtyytyväisyyteen ja pysyvyyteen.
Toinen keskeinen ja laajalti hyödynnetty käyttötarkoitus on arvioida henkilön sopivuutta itse tehtävään. Kun työnantajat ymmärtävät hakijan persoonallisuuspiirteet, he voivat sovittaa hänet paremmin tehtäviin, joissa hän todennäköisesti menestyy. Tämä taas parantaa työsuoritusta ja vähentää vaihtuvuutta.
Taloudellista vaikutusta ei myöskään kannata unohtaa: pidemmällä tähtäimellä henkilövalinnoissa onnistuminen auttaa vähentämään merkittävästi vaihtuvuuteen liittyviä kustannuksia, kuten rekrytointi-, perehdytys- ja koulutuskustannuksia.
Tiimidynamiikan parantaminen
Työnantajat voivat rakentaa tiimejä, joissa jäsenten persoonallisuudet täydentävät toisiaan. Tämä parantaa tiimin tehokkuutta, kun huolehditaan erilaisten tiimipersoonien moninaisuudesta. Jokainen menestyvä tiimi tarvitsee ainakin innovoijan, toimeenpanijan ja henkilön, joka huolehtii asioiden edistymisestä aikataulussa.
Yhtä lailla olennaista on vähentää tiimin sisäisiä ristiriitoja. Tiimin jäsenten persoonallisuuksien ymmärtäminen voi auttaa ennakoimaan ja lieventämään mahdollisia ristiriitoja, mikä johtaa harmonisempaan työyhteisöön. Usein henkilöarviointeja käytetäänkin esimerkiksi parantamaan uuden johtoryhmän tai muun avaintiimin keskinäistä tutustumista.
Yksilölliset kehitys- ja koulutustarpeet
Osaajapulan kasvaessa organisaatiot kääntyvät sisäisen hakijapoolinsa puoleen ja panostavat yhä enemmän henkilöstönsä jatko- ja uudelleenkoulutukseen. Henkilöarviointimetodiikoilla päästään tunnistamaan osa-alueita, joilla työntekijöillä on koulutustarpeita. Esimerkiksi myyntitehtävissä työskentelevien henkilöiden vahvuudet ja kehitysalueet voidaan kartoittaa ja kohdistaa heille sen perusteella täsmäkoulutusta.
Urapolkujen rakentaminen
Henkilöarviointien avulla saadaan lisättyä niin organisaation kuin yksilöiden ymmärrystä vahvuusalueista. Tämän datan pohjalta on helpompaa rakentaa urapolkuja ja auttaa työntekijöitä löytämään tehtävät, jotka vastaavat heidän motivaatiotaan ja luontaisia vahvuuksiaan. Tällöin työntekijä tyypillisesti myös kehittyy nopeammin ja on tuottavampi. Lisääntynyt itsetuntemus tukee aina myös vastuunottoa ja itsenäisyyttä.
Sitoutumisen parantaminen
Ymmärtämällä eri työntekijöiden yksilöllisen motivaatiorakenteen, esihenkilöt voivat räätälöidä lähestymistapansa sitoutumisen ja tuottavuuden lisäämiseksi. Ulkoisesti motivoituvan henkilön kohdalla julkinen tunnustus hyvästä työstä toimii eri tavalla kuin sisäisesti motivoituvan henkilön kohdalla.
Johtamisen parantaminen
Johtamispotentiaalin tunnistamisessa henkilöarvioinneilla on perinteisesti vankka jalansija. Laadukkaalla henkilöarvioinnilla saadaan kartoitettua henkilön johtamispotentiaali ja kehityskohteet. Tämän datan pohjalta on hedelmällistä lähteä laatimaan johtajuuden kehittämisohjelmia, jotka on räätälöity yksilöllisesti henkilön vahvuuksien ja kasvualueiden mukaan.
Omassa johtamistyössään esihenkilöt voivat puolestaan hyödyntää tiiminsä arviointituloksia ymmärtääkseen yksilöllisiä eroja ja motivaatiotekijöitä. Palautteen antamisessa on hyvä ottaa huomioon palautteen saajan persoonallisuuspiirteet ja räätälöidä viesti sellaiseksi, että se on hänelle helpompaa vastaanottaa.
Seuraajasuunnittelu ja potentiaalisten huippuosaajien tunnistaminen
Seuraajasuunnittelussa on hyvä ottaa huomioon vaadittavan substanssin ohella myös siirrettävät työelämätaidot, joiden avulla henkilö joko onnistuu tai epäonnistuu uuden tehtävän haltuun ottamisessa.
Organisaatiot panostavat kovan osaamisen kouluttamiseen ja esimerkiksi kierrättävät tunnistettuja avainhenkilöitä osastolta toisella heidän osaamisensa laajentamiseksi. Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun samalla kiinnitetään huomiota myös toimintatyyliin kuuluvien asioiden hiomiseen, kuten vuorovaikutukseen tai itsenäiseen päätöksentekoon.
Henkilöarviointien avulla voidaan tunnistaa henkilöt, jotka soveltuvat hyvin tuleviin johtotehtäviin, mikä tehostaa seuraajasuunnittelua.
Kiteytettynä, henkilöarvioinnit tarjoavat monipuolisia työkaluja organisaation tuottavuuden ja tehokkuuden parantamiseen. Ne auttavat varmistamaan, että oikeat henkilöt valitaan oikeisiin tehtäviin, parantavat tiimidynamiikkaa, tunnistavat yksilölliset kehitys- ja koulutustarpeet, sekä tukevat urapolkujen rakentamista ja johtamisen kehittämistä. Lisäksi henkilöarvioinnit voivat merkittävästi parantaa työntekijöiden sitoutumista ja vähentää vaihtuvuutta, mikä tuo pitkällä aikavälillä huomattavia taloudellisia säästöjä.
Käyttämällä henkilöarviointeja strategisesti, organisaatiot voivat luoda vahvemman, motivoituneemman ja tuottavamman työyhteisön. Tämä ei ainoastaan paranna organisaation suorituskykyä, vaan myös lisää työntekijöiden tyytyväisyyttä ja hyvinvointia. Henkilöarvioinnit ovat siis investointi, joka maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti.
Lue lisää arviointipalveluistamme, jotka auttavat rekrytoimaan juuri sinulle oikeat osaajat!
Talent Solutions on osa ManpowerGroupia®, joka on johtava globaali henkilöstö- ja työvoimaratkaisujen sekä ulkoistettujen palveluratkaisujen asiantuntija, kehittäjä ja tuottaja. Autamme organisaatioita uudistumaan nopeasti muuttuvassa työn maailmassa. Asiantuntijabrändimme Manpower®, Experis® ja Talent Solutions palvelevat hakijoita ja asiakkaita yli 75 maassa. Lue lisää: www.manpowergroup.fi