Haastattelukentiltä kuuluu välillä villejäkin tarinoita. Milloin työhaastattelussa on kysytty politiikasta, milloin perheen perustamisesta. Hurjimmillaan haastattelija on heittänyt ilmoille kysymyksiä, kuten ”miten sä biletät?”, ”poltatko röökiä kännissä?” tai ”miten käyttäydyt miesten seurassa?”.

Ei näin.

Rekrytointi on täynnä tabuja. Työhaastattelun pelisääntöjen taustalla vaikuttavat monet eri asetukset henkilötietolaista yksityisyyden suojaan ja tasa-arvolakiin. Kokeneenkaan rekrytoijan ei kannata lähteä soitellen sotaan, vaan haastateltavan tavoin myös haastattelijan on valmistauduttava haastatteluun huolella ja pohtia tarkoin, mitä työhaastattelussa saa ja ei saa kysyä.

Väärillä kysymyksillä on seurauksensa: haastattelu vaikuttaa aina hakijakokemukseen ja sen myötä myös yrityksen maineeseen. Ahdistuneen haastateltavan some-päivitys voi päätyä tänä päivänä sanomalehtien lööppeihin asti. Pahimmassa tapauksessa tökerö haastattelutilanne voi johtaa jopa oikeuteen. Se on harvinaista, mutta onko se riskin arvoista? Ei todellakaan.

Työtä ei enää tulla kerjäämään hattu kourassa nöyristellen. Kysymysten ja koko tilanteen ammattimaisuus painaa kandidaatin päätöksessä ottaa tarjottu työ vastaan. Jos valmistautuminen jää puolitiehen, voi kokematon haastattelija päätyä räpeltämään hakijan CV käsissään yhtään kunnon kysymystä esittämättä.

Kumpikaan ääripää ei ole kenenkään etu. Mitä työhaastattelussa sitten saa kysyä, tai ei saa tai kannata kysyä? Näitä haastattelijan kultaisia sääntöjä noudattamalla vältät sudenkuopat ja nolot tilanteet.

 

1. Kysy vain asioita, jotka liittyvät suoraan työtehtävään

Kokonaan kiellettyjä kysymyksiä on vähän, mutta pääsääntöisesti kaikkea perhe-elämään, politiikkaan, uskontoon, asepalvelukseen, seksuaalisuuteen, terveyteen, harrastuksiin ja päihteiden käyttöön liittyvää kannattaa välttää tai ainakin harkita tarkoin.

Terveys kuuluu työhaastattelun tabuihin, mutta terveydellisistä esteistä voi kysyä silloin, jos ne voivat haitata työtehtävästä suoriutumista. Esimerkiksi terveysalalla seurataan tarkasti työntekijöiden henkistä ja fyysistä suoriutumiskykyä ja kestävyyttä. Vaikka kysymys olisikin oikeutettu, kannattaa sen muotoilua pohtia etukäteen. Missään tilanteessa ei ole sopivaa kysyä ”sairastatko usein”, ”sairastavatko lapsesi paljon” tai ”onko suvussasi periytyviä sairauksia”. Ne eivät liity millään tavalla tarjolla olevaan työtehtävään.

Joillakin aloilla – kuten terveydenhuolto, pankki- ja vakuutusala tai turvallisuus – huume- ja päihdetestit ovat pakollisia. Myös luottotietojen tai rikosrekisterin tarkistus voi olla tarpeen. Tässä tapauksessa kannattaa tuoda hakijan tietoon päihdetestin pakollisuus tai rikosrekisterin tarkistus osana hakuprosessia, mutta jättää utelut päihteiden käytöstä tai mahdollisista rikosrekisterimerkinnöistä väliin.

 

2. Kysymyksen muotoilulla ON väliä

Yllä juuri kerroin, kuinka harrastukset ja perhe-elämä kuuluvat tabujen piiriin. Kielletytkin kysymykset voivat saada hyväksytyn leiman, jos ne yhdistyvät oleellisesti työtehtävään tai työssä jaksamiseen.

Et edelleenkään voi kysyä, mitä hakija harrastaa, mutta voit kysyä mitä hän tekee töiden vastapainoksi, jotta jaksaisi työssä paremmin. Kysymysten muotoilussa on hyvä asettaa itsensä kuulijan asemaan ja miettiä, miltä kysymys haastateltavan korvaan kuulostaa.

Otetaanpa toinen esimerkki: tarjolla oleva työ vaatii välillä joustamista tavanomaisten työaikojen ulkopuolelle. Saatko kysyä haastateltavalta, miten hän onnistuu järjestämään lastenhoidon näinä päivinä? Vastaus on ei. Mieti jälleen kysymyksen muotoilua: ”Tiistait saattavat venähtää iltakuuteen – sopiiko se sinulle?” on täysin hyväksyttävä tapa tiedustella samaa asiaa.

 

3. Käytä vain tietoja, jotka haastateltava on sinulle antanut

Ikuinen kysymys: saako haastattelija googlata hakijan? Kukaan ei valvo, miten hakukoneita käytetään, ja nykyään ihmisistä on hurja määrä jälkiä blogeista ja videoista sosiaalisen median kanaviin, joita tuodaan työstä riippuen esiin myös ansioluettelossa. Hakukoneen kautta löytyneet kuvat ja epämääräiset yksityiskohdat on kuitenkin jätettävä haastattelutilanteen ulkopuolelle. Kysymykset, kuten ”olet sitten käynyt Singaporessa” tai ”huomaan, että olet julkaissut blogissasi villin festariraportin” eivät kuulu työhaastatteluun.

Kun perustat kysymyksesi työhakemuksen ja ansioluettelon sisältöön, liikut huomattavasti turvallisemmalla maaperällä. Voit esimerkiksi surutta kysyä CV:n aukoista. On jopa suotavaa tiedustella, miksi hakija on vaihtanut aiemmasta työpaikasta toiseen.

 

4. Älä mene henkilökohtaisuuksiin

Henkilökohtaisuuksia on aina syytä välttää työhaastattelussa. Esimerkiksi raskauteen liittyvät kysymykset ovat kieltolistalla, vaikka hakija saapuisi haastatteluun viimeisillään raskaana. Jos tässä tilanteessa esität ajattelemattoman kysymyksen tai annat raskauden vaikuttaa valintoihin, voi tilanne edetä hyvinkin vaikeaan suuntaan. Pahimmassa skenaariossa kuulet haastateltavasta seuraavan kerran lakimiehen kautta.

Henkilökohtaisuuksia on vältettävä myös pienemmässä mittakaavassa. Muistan tapauksen, jossa varastotyöntekijöitä etsittiin kuorma-auton tuulilaseja valmistavaan yritykseen. Tuotteen koko vaatii varastoon pitkiä työntekijöitä. Haastateltavan pituutta tai syliväliä ei kuitenkaan sopinut kysyä. Samankaltainen tilanne sattui, kun lakaisukoneenkuljettajaa etsiessä huomasimme, ettei yli kaksimetrinen mahdu koneen hyttiin. Pituutta ei silti sopinut kysyä, vaan hakijoiden soveltuvuus piti arvioida silmämääräisesti.

Sama sääntö pätee haastateltavan ulkonäköön. Vaikka haastatteluun saapuisi gootti, hippi, punkkari tai transvestiitti, ei hakijan ulkonäkö saa olla kysymysten aiheena. Tasa-arvolaki luo norminsa työhaastatteluun, ja ulkoiseen olemukseen viittaavat kysymykset kallistuvat herkästi syrjinnän puolelle.

Työhaastattelu ei ole rakettitiedettä, mutta kunnollista valmistelua se vaatii myös haastattelijalta. Kun pidät kysymykset selvästi työtehtävään liittyvinä, vältät turhia henkilökohtaisuuksia ja muodostat kysymykset hakijan antamiin tietoihin perustuen, selviät haastattelusta kunnialla ja hakijaa loukkaamatta.

Oletko haastattelemassa työntekijää itse? Saattaisit hyötyä positiokohtaisista työhaastattelun muistilistoistamme: 


Mikäli sen sijaan olet etsimässä rekrytointikumppania,  voit ladata alta Rekrytoinnin ostajan muistilistamme.

New Call-to-action

 


Tutustu rekrytointipalveluun

Johto- ja asiantuntijatason rekrytointipalvelut sekä suorahaun palvelut löydät täältä »


Virpi Mäentaus | Head of Recruitment, ManpowerGroup

Virpi Mäentaus | Head of Recruitment, ManpowerGroup

virpi.maentaus@manpowergroup.fi

Keskustellaan somessa:

Tilaa sisällöt sähköpostiisi!

Täytä sähköpostiosoitteesi oheiseen lomakkeeseen - saat artikkelit ja muut hyödylliset sisällöt niiden ilmestyttyä suoraan sähköpostiisi!

Toivomme, että saat tietopankistamme eväitä omassa työssäsi kehittymiseen ja menestymiseen. Voit tietenkin halutessasi lopettaa tilauksen milloin vain, yhdellä klikkauksella.

Mukavia ja oivaltavia lukuhetkiä.