ManpowerGroupin osaajapulatutkimuksen mukaan Suomen työnantajista 45 % kertoo kokevansa vaikeuksia täyttää avoimia työtehtäviä. Vaikka tekoäly mahdollistaa kiihtyvällä vauhdilla uusien asioiden automatisoinnin, teknologia pikemminkin määrittelee uudelleen tarvittavat työtehtävät kuin korvaa kokonaisia työrooleja.

Pula oikeanlaisista osaajista on nykypäivää myös teollisuuden ja logistiikan aloilla: osaajapulatutkimuksesta viiden vaikeimmin täytettävän työtehtävän listauksesta löytyy joukko niin teollisuuden kuin logistiikan alankin tehtävänimikkeitä.

Oikeita tekijöitä teollisuuden ja logistiikan tehtäviin ei ole aina helppoa löytää – etenkään omin voimin.

Näitä työntekijöitä etsitään nyt teollisuuden alalle

Teollisuuden alalla on tällä hetkellä kysyntää etenkin näille ammattilaisille:

  • Hitsaaja

  • Sähköasentaja

  • Mekaanikko

  • Huoltoteknikko

  • Koneenkäyttäjä

  • Tuotantotyöntekijä

Osaajapula näkyy teollisuuden alalla paitsi vaikeuksina löytää sopivia työntekijöitä, niin myös koulutustarpeina. Koulutustarpeita taklataan teollisuuden alalla tyypillisesti esimerkiksi oppisopimus- tai työssäoppimisjaksojen kautta.

Näistä työntekijöistä on pulaa logistiikan alalla

Logistiikan alalla pulaa on erityisesti näistä ammattilaisista:

  • Jakeluauton kuljettaja

  • Kuorma-autonkuljettaja

  • Lähetti

  • Henkilöliikenteen kuljettaja

Logistiikan alalla osaajapula ei liity pelkästään siihen, ettei uusia työntekijöitä löytyisi. Useat logistiikan työtehtävät – esimerkiksi varastotyöntekijän ja terminaalityöntekijän työt – sijoittuvat tyypillisesti erilaisiin elämän “välivaiheisiin”, kuten armeijaa tai opiskeluja edeltävään aikaan. Tämä tarkoittaa suurta vaihtuvuutta, ja sen myötä myös osaamisen karkaamista alalta.

Myös automatisaatio on tuonut omat haasteensa logistiikan alan rekrytointeihin. Esimerkiksi perinteisistä varastorooleista osa on joko häviämässä tai jo hävinnyt, samalla kun uusia rooleja syntyy jatkuvasti. Tämän vuoksi myös osaamisen hankinnan kriteerien on muututtava.

Palkkaisinko vuokratyöntekijän teollisuuden tai logistiikan alan yritykseeni?

Osaajapulatutkimuksessa tunnistettiin neljä tapaa varmistaa osaajien riittävyys myös nykypäivän jatkuvasti muuttuvassa toimintakentässä.

Yksi tutkimuksessa tunnistettu tapa on työvoiman vuokraaminen:

“Nyt on aika hankkia osaamista hyödyntämällä alihankkijoita tai vuokratyöntekijöitä. Yhä useammat ammattitaitoiset työntekijät ovat halukkaita työskentelemään tällä tavalla. 87 prosenttia työntekijöistä on valmis harkitsemaan seuraavan sukupolven työntekomuotoja eli osa-aikaista tai tilapäistä työtä, alihankintaa, freelance-työtä tai vuokratyötä.”

Tiivistimme tärkeimmän tiedon teollisuuden ja logistiikan alan vuokratyöstä yhdeksi kokoomasivuksi. Tutustu aiheeseen tarkemmin klikkaamalla alta!

Lue lisää vuokratyöstä teollisuuden ja logistiikan osaajapulan ratkaisijana

 


Manpowergroup

Manpowergroup

Tilaa sisällöt sähköpostiisi!

Täytä sähköpostiosoitteesi oheiseen lomakkeeseen - saat artikkelit ja muut hyödylliset sisällöt niiden ilmestyttyä suoraan sähköpostiisi!

Toivomme, että saat tietopankistamme eväitä omassa työssäsi kehittymiseen ja menestymiseen. Voit tietenkin halutessasi lopettaa tilauksen milloin vain, yhdellä klikkauksella.

Mukavia ja oivaltavia lukuhetkiä.