Tekoälyn hyödyntäminen rekrytoinnissa on yksi nopeimmin kasvavista trendeistä työmarkkinoilla. Yritykset ympäri maailmaa ovat alkaneet käyttää sitä rekrytointiprosesseissaan. Asettamalla ihmiset etusijalle organisaatiot ja päättäjät voivat varmistaa, että tekoäly auttaa työntekijöitä sen sijaan, että se korvaisi heidät. Jututimme Principal Recruitment Advisor Heli Villaa ja Head of Sales and Customer Relationsia Tomi Peltosta tekoälyn käyttämisestä rekrytoinnissa.

Suomessa 31 prosenttia yrityksistä käyttää tekoälyä rekrytointiprosesseissaan ja 41 prosenttia suunnittelee tekoälyn mukaan ottamista rekrytointiprosesseihinsa kolmen vuoden sisällä. Tämä käy ilmi ManpowerGroupin IT-osaamiseen keskittyvän Experis-liiketoiminnan tutkimuksesta “How AI And VR Tech Will Transform the World of Work”, johon on vastannut yli 39 000 työnantajaa 41 maassa rekrytoinnista ja uudesta teknologiasta. Suomessa tutkimukseen osallistui 510 työnantajaa.

Tekoäly täydentää ihmisen osaamista

”Yhä useammat suomalaiset yritykset näkevät hyödyn tekoälyn käytössä rekrytoinnissa. Eettisten tekijöiden lisäksi tekoälyä tarkastellaan pikemminkin täydennyksenä kuin ihmisen korvaajana, mikä avaa monia mahdollisuuksia, sanoo Tomi Peltonen.

”Meillä suhtautuminen tekoälyyn on uteliasta. Uskomme, että tehokas yhdistelmä tekoälyä, koneoppimista ja analytiikkaa sekä ihmisten asiantuntemusta on ratkaisevan tärkeä tulevaisuuden työntekijäkokemuksen luomisessa.  Tekoälyn avulla voi tehtävissä lisätä tehokkuutta ja tarkkuutta, mikä mahdollistaa keskittymisen luovuutta ja innovointia vaativiin tehtäviin”, kertoo Heli Villa.

Rekrytointiprosessi paranee niin asiakkaan kuin hakijankin näkökulmasta

”Tekoälyn käyttäminen työtehtävissä on kuin minulla olisi oma assistentti, jonka kanssa teemme yhdessä työpaikkailmoitusten tekstien muokkausta ja haemme vinkkejä haastattelukysymyksiin tai luomme postaustekstejä Linkediniin”, kertoo Heli.

”Tekoälyn hyödyntäminen tehostaa tekemistä ja meille tulee entistä paremmin mahdolliseksi panostaa vuorovaikutukseen niin asiakkaiden kuin ehdokkaidenkin kanssa. Asiakkaiden kanssa on mahdollista tehdä yhteistä ennakkomäärittelyä tekoälyavusteisesti. Ehdokkaiden kanssa kohtaamisten laatuun voi panostaa uudella tavalla. Vaikka tekoäly tuo helpotusta rekrytointiin, on kaiken ytimessä henkilökemia”, sanoo Peltonen.

5 vinkkiä tulevaisuuden tekoälyavusteiseen rekrytointiin    

1) Apu työnhakijan ja työnantajan välisen yhteensopivuuden arvioinnissa: tekoälytyökaluilla voidaan auttaa varhaisessa vaiheessa ehdokkaiden sovittamisessa oikeisiin työpaikkoihin.
2) Ajansäästö: AI-työkalujen avulla voidaan analysoida suuria määriä hakemuksia, mikä voi vapauttaa aikaa rekrytoijille tutustua ehdokkaisiin syvällisemmin.
3) Oikeudenmukaisempi prosessi: Tekoäly voi auttaa poistamaan alitajuisen puolueellisuuden rekrytoinnista. Yksi suurimmista eduista, joita tekoäly tarjoaa rekrytoinnissa, on sen kyky poistaa henkilökohtaisen arvostelun vaikutus päätöksenteossa. Tekoäly voi analysoida suuria määriä tietoja ja tunnistaa parhaat ehdokkaat tiettyyn rooliin. Tämä auttaa yrityksiä löytämään parhaat mahdolliset ehdokkaat nopeammin ja tehokkaammin.
4) Potentiaalin analysointi: Tekoälyn avulla rekrytoija voi saada syvemmän ymmärryksen ehdokkaiden todellisesta potentiaalista, eikä vain tuijottaa ansioluetteloa ja aiempia ansioita.
5) Ihmisen tekemien päätösten täydennys: AI toimii ihmisen tekemien päätösten täydennyksenä, ei korvaajana.

Lue lisää siitä, kuinka tekoäly muokkaa työpaikkoja tuoreesta tutkimuksestamme: How AI And VR Tech Will Transform the World of Work (englanniksi):

Kuinka tekoäly muuttaa työpaikkoja-raportin kansikuva


IT-osaamisen ratkaisuihin keskittynyt Experis on osa ManpowerGroupia, globaalia työelämän asiantuntijaa.

Mitä ajatuksia artikkeli herätti? Kommentoi Tomille tai Helille.  


Manpowergroup

Manpowergroup

Tilaa sisällöt sähköpostiisi!

Täytä sähköpostiosoitteesi oheiseen lomakkeeseen - saat artikkelit ja muut hyödylliset sisällöt niiden ilmestyttyä suoraan sähköpostiisi!

Toivomme, että saat tietopankistamme eväitä omassa työssäsi kehittymiseen ja menestymiseen. Voit tietenkin halutessasi lopettaa tilauksen milloin vain, yhdellä klikkauksella.

Mukavia ja oivaltavia lukuhetkiä.