Myynnin ammattilaisella täytyy olla sana hallussa – myyntitiimin esimiehestä puhumattakaan. Rekrytoijan ei kuitenkaan työhaastattelussa kannata ihastella pelkkää sanavalmiutta. “Hyvän tyypin” palkkaaminen on iso riski, jos ei ole lisäksi varma siitä, että henkilö todella soveltuu kykyjensä, kokemuksensa ja ominaisuuksiensa puolesta tarjolla olevaan tehtävään.

Työhaastattelussa myynnin esimieskandidaatti voi vakuuttaa vastapuolen vuorovaikutustaidoillaan, ratkaisukeskeisyydellään ja asiakaslähtöisellä ajattelullaan, mutta arki saattaakin paljastua toiseksi.

Jos myyntitiimin kehitystarpeet tuntuvat jatkuvasti jäävän tyypin omien intressien alle, asenne asiakkaan ongelmien ratkaisemiseksi on kaikkea muuta kuin proaktiivinen ja haasteet tuntuvat aina olevan jonkun muun syytä, on tuloksena todennäköisesti pikainen uuden tiiminvetäjän etsiminen ja aiheutettujen vahinkojen minimointi.

Millainen hakija sitten todella soveltuu myynnin esimiesasemaan? Ja miten sen voi luotettavasti selvittää?

Pahimmat sudenkuopat vältät, kun keskityt rekrytointiprosessissa ja haastattelussa työnkuvassa tarvittaviin ydinkompetensseihin ja rakennat myös haastattelurungon niiden perusteella.

Selvitä soveltuvuus kysymällä oikeita kysymyksiä

Parhaimmillaan työhaastattelu on avoin vuorovaikutustilanne, joka antaa sinulle tarvittavan ymmärryksen parhaan mahdollisen henkilön valintaan. Jotta haastattelu ei lipsahtaisi kahvipöytäkeskustelun puolelle, kannattaa valintapäätöstä varten rakentaa selkeä kompetensseihin perustuva haastattelurunko, joka auttaa haastattelijaa paitsi keskittymään oleelliseen, myös vertaamaan hakijoita keskenään.

Kompetenssialueisiin perustuva kysymyspatteri auttaa haastattelijaa pysymään oleellisessa. Osaamisalueiden arvioimiseen tarkoitettu valintamatriisi on kätevä työkalu, jonka avulla voit helposti pisteyttää haastateltavien kompetenssialueet, koota haastattelumuistiinpanot yhteen ja verrata hakijoita keskenään. Samaan matriisiin voit lisätä halutessasi myös muiden rekrytoinnissa käytettävien arviointien tulokset.

Kattavatko haastattelukysymyksesi nämä 7 myynnin esimiehen keskeistä kompetenssialuetta?

  1. Liiketoiminnallinen ja kaupallinen ajattelu
  2. Paineenalaisten tilanteiden sietäminen
  3. Analyyttis-looginen ajattelu ja toiminnan kehittäminen
  4. Raportointi
  5. Tavoitteiden asettaminen ja jalkauttaminen
  6. Asiakkaan odotuksiin vastaaminen
  7. Sisäinen yhteistyö

Onko työhaastattelurunkosi ja kysymyspatterisi kunnossa? Ota avuksi myynnin esimiehen työhaastattelun muistilista!

New Call-to-action


Anne Koivusaari | Liiketoimintajohtaja, Experis

Anne Koivusaari | Liiketoimintajohtaja, Experis

anne.koivusaari@manpowergroup.fi

Keskustellaan somessa:

Tilaa sisällöt sähköpostiisi!

Täytä sähköpostiosoitteesi oheiseen lomakkeeseen - saat artikkelit ja muut hyödylliset sisällöt niiden ilmestyttyä suoraan sähköpostiisi!

Toivomme, että saat tietopankistamme eväitä omassa työssäsi kehittymiseen ja menestymiseen. Voit tietenkin halutessasi lopettaa tilauksen milloin vain, yhdellä klikkauksella.

Mukavia ja oivaltavia lukuhetkiä.