Työpaikalla vai etänä? Miten toimia työpaikalla niin, että töissä kaikilla olisi turvallinen olo? Nämä kysymykset pyörivät juuri nyt sekä työnantajien että työntekijöiden mielessä. Kaikki eivät voi etätöitä tehdä. Mihin silloin pitäisi työpaikalla kiinnittää huomiota?

Hyvä startti turvallisuuden kartoittamiseen on arvioida oman työpaikan riskitaso. Riskitason selvityksen jälkeen on helpompi ratkoa, kuinka järeät toimenpiteet on syytä ottaa käyttöön.

Erilaiset työpaikat voi karkeasti jakaa kolmeen eri riskitasoon: matalaan, keskitasoon ja korkeaan. On hyvä huomata, että matalan riskitason työpaikka voi muuttua hetkessä korkean riskitason työpaikaksi. Jos varotoimista huolimatta koronavirus pääseekin leviämään työpaikalla, riskitaso nousee välittömästi.

Työpaikan riskitaso määrittää, miten työympäristö kannattaa suunnitella ja miten puhtaudesta ja hygieniasta pidetään huolta sekä kuinka tarkkaan turvallisuustoimenpiteistä viestitään. Riskitason perusteella voi myös miettiä, millaisia henkilösuojaimia käytetään ja miten työntekijöiden terveydentilaa seurataan.

Käytännön ohjeita riskitason määrittämiseen

Käytetäänkö työpaikalla yhteisiä työkaluja? Pystymmekö pitämään turvaväliä? Kuinka lähellä asiakkaat ovat työntekijöitämme? Näihin yksinkertaisiin kysymyksiin vastaamalla riskitaso on suhteellisen helppo määrittää.

Erilaiset julkiset pinnat tai yhteiset työkalut saattavat olla yllättäviä; esimerkkinä vaikkapa kulunvalvonnan leimauslaite tai taukohuoneessa sijaitseva myyntiautomaatti.

On myös fiksua kehittää valmiiksi esimerkiksi viestintämallit, jos altistusskenaario toteutuu.

Erittäin tärkeää on myös muistaa kuunnella herkällä korvalla henkilöstöä. Jos henkilöstöltä tulee negatiivista palautetta turvallisuustoimista, niihin kannattaa reagoida välittömästi. Lisäksi itse työssä paikan päällä toimivilta tulee usein parhaat vinkit, joilla saadaan käytännön työt sujumaan turvallisesti.

Lue käytännön vinkkejä ja lataa muistilista.

 

Lataa muistilista turvallisesta töihin paluusta

 


Mika Wilén | Director, Marketing and Communications

Mika Wilén | Director, Marketing and Communications

mika.wilen@manpowergroup.fi

Keskustellaan somessa:

Tilaa sisällöt sähköpostiisi!

Täytä sähköpostiosoitteesi oheiseen lomakkeeseen - saat artikkelit ja muut hyödylliset sisällöt niiden ilmestyttyä suoraan sähköpostiisi!

Toivomme, että saat tietopankistamme eväitä omassa työssäsi kehittymiseen ja menestymiseen. Voit tietenkin halutessasi lopettaa tilauksen milloin vain, yhdellä klikkauksella.

Mukavia ja oivaltavia lukuhetkiä.