Teen työtäni Pohjanmaalla. Täällä teollinen toiminta on vahvaa ja sen vuoksi teollisuus on suuri työllistäjä. Omassa työssäni pääsen päivittäin todistamaan, että alueellamme vallitsee todellinen osaajapula. Hitsaajia, koneistajia ja särmääjiä tarvitaan, mutta juuri näistä ammattilaisista on huutava pula. Millä keinoin näihin rekrytointeihin voitaisiin löytää osaajia?

Pohjanmaalla on jo jonkun aikaa turhauduttu tilanteeseen: töitä olisi, mutta tarjolla olevaa paikkaa ei haeta. Tavallisesti syy hakijapulaan on yksinkertaisesti se, että ammattilaisia ei ole vapaana.

Tilannetta kuvaa hyvin esimerkki elävästä elämästä: sain rekrytointitilauksen, jossa etsittiin koneistustaitosta henkilöä, jolla on metallialan perustutkinto. Joissakin tilanteissa tällaista ammattilaista tarvitaan erittäin nopeasti ja asiakkaalla saattaa olla oletus, että meillä olisi valmiina odottamassa sopivia ehdokkaita. Vaikka teemme jatkuvaa verkostoitumista kandidaattien kanssa ja muistamme kaikista edellisistä hauista ne hyvät ja reippaat potentiaaliset osaajat, on tilanne osaajapulan vallitessa yksinkertaisesti se, että reserviä ei ole.

Ilmoittelu ja etsintä ei myöskään aina tuota tulosta, hakijoita on vaikea saada ja löytää.

Löytyisikö osaaja koulunpenkiltä?

Olen työssäni rakentanut hyvää yhteistyötä alan oppilaitoksiin. Tämän vuoksi tiedän myös sen, että useimmat keväällä valmistuvat ovat jo saaneet työpaikan. Alan opiskelijat työllistyvät tällä hetkellä usein jo opiskeluaikanaan työharjoittelupaikkoihinsa. Kun työharjoittelussa osoittaa osaamisensa ja on motivoitunut, paikan saa kyllä.

Onneksi yhteistyöhaluisia opoja ja opettajia löytyy ja heiltä voi aina kysyä, olisiko heillä antaa vinkkiä osaajasta. Onneksi oppilaitokset ovat reagoineet osaajapulaan ja aloittaneet myös aikuisopiskelijoille alan koulutuksen, jossa opiskelee esimerkiksi alanvaihtajia.

Tällaiselta kurssilta löytyi juuri hyvä kandidaatti, jolla on reipas asenne ja motivaatio kunnossa. Hän on opiskellut vasta vuoden, joten tutkintoa ei vielä ole, mutta perusosaamista jo löytyy.

Tartuin heti kiinni tällaiseen mahdollisuuteen ja suosittelin ehdokasta vahvasti asiakkaalleni. Nyt odotan, miten asiakas ehdotukseen suhtautuu. Onko yritys valmis hieman satsaamaan perehdytykseen ja opastukseen, kun valmista tekijää ei yksinkertaisesti ole tarjolla?

Vahva suositus: jousta ja toimi nopeasti

Tällaisessa tapauksessa suosittelen joustamista. Osaajapulan aikana yritysten kannattaa miettiä, millaisista asioista ollaan valmiita joustamaan. Koska sitä täydellistä ja valmista osajaa ei aina ole tarjolla, on syytä miettiä, millainen osaaminen on koulutettavissa työpaikalla. Kun työntekijällä on intoa ja halua oppia, riittäkö se?

Tätä kannattaa pohtia jo silloin, kun laatii rekryilmoitusta. Olen huomannut, että jos ilmoituksessa on kovin pitkä vaatimuslista, se karsii hakijoita. Näin on erityisesti ammattiosaamista vaativissa teollisuustöissä.

Toinen vahva suositukseni on nopea toiminta. Kun kamppailu tekijöistä on kova, pitää reagoida nopeasti. Jos päätöksen teko venyy, osaajat työllistyvät muualle, sillä tarjouksia kyllä riittää. Omaan kalenteriin pitää raivata tilaa haastatteluille ja päätöksenteolle jo siinä vaiheessa, kun hakuprosessi alkaa.

Pidä huolta työnantajamielikuvasta

Edelleen yrityksille voi olla yllätys se kuinka tärkeä työnantajamielikuva on. Osaajapulan aikana sen merkitys korostuu.

On myös erittäin tärkeä avata tehtävä ja yrityksen tilanne hyvin tarkasti rekrytoijalle, jotta hän osaa markkinoida työpaikkaa oikealla tavalla. Esimerkiksi tehdaskäynti on aina plussaa, sillä silloin tiedän ja näen millaiset työolot paikan päällä ovat ja millainen on työpaikan fiilis.

Nuoret työnhakijat ovat hyvin kiinnostuneita yrityksen urapolusta ja etenemissuunnitelmista. Jos sellaista ei vielä ole, kannattaa se ehdottomasti miettiä ja rakentaa.

 

Onnistu rekrytoinnissa ja lataa tuloksellisen rekrytoinnin oppaamme. Olemme koonneet oppaaseen kaikki rekrytoinnin oleellisimmat seikat, jotka vaikuttava rekrytoinnin onnistumiseen ja tuloksellisuuteen. Lataa opas klikkaamalla alla olevaa kuvaa: 

Lataa opas onnistuneeseen rekrytointiin!

 

Lue lisää:

Vuokratyöntekijät – "ikuista kahden kerroksen väkeä"?

Vuokratyö teollisuuden ja logistiikan osaajapulan ratkaisijana

Mitä kandidaatit haluavat

Teollisuuden ja logistiikan osaajapula

 

 


Manpower

Manpower

Keskustellaan somessa:

Tilaa sisällöt sähköpostiisi!

Täytä sähköpostiosoitteesi oheiseen lomakkeeseen - saat artikkelit ja muut hyödylliset sisällöt niiden ilmestyttyä suoraan sähköpostiisi!

Toivomme, että saat tietopankistamme eväitä omassa työssäsi kehittymiseen ja menestymiseen. Voit tietenkin halutessasi lopettaa tilauksen milloin vain, yhdellä klikkauksella.

Mukavia ja oivaltavia lukuhetkiä.