Maailmanlaajuisen koronaepidemian aiheuttama talousahdinko ja tulevaisuuden ennakoimattomuus pakottavat monet terveetkin yritykset sopeuttamistoimiin liiketoimintansa suojaamiseksi. Koska tulevaisuuden ja työvoimatarpeen ennustaminen on poikkeusaikana lähes mahdotonta, on yritysten pidettävä mielessään työnantajamielikuvastaan huolehtiminen keskellä yt-neuvotteluiden sumaa.

Yhteistoimintaneuvotteluissa työntekijöitään irtisanovat yli 30 henkilöä työllistävät yritykset ovat vuonna 2017 voimaan tulleen lakimuutoksen myötä velvollisia kustantamaan irtisanotulle työntekijöille työllistymistä edistävää valmennusta tai koulutusta osana muutosturvaa.

Tämä työnantajan velvollisuus koskee niitä työntekijöitä, jotka ovat olleet yrityksessä vähintään viisi vuotta. Valmennuksen arvon tulee vastata joko henkilön yhden kuukauden laskennallista palkkaa tai hänen kanssaan samassa toimipaikassa työskentelevän henkilöstön keskimääräistä kuukausiansiota. Koulutuksen arvoksi valitaan summa, joka on suurempi.

New call-to-action

Outplacement-valmennus on osa vastuullista henkilöstöpolitiikkaa

Vaikka outplacement-valmennuksen tarjoaminen on pakollista vain edellä mainituin ehdoin, voi yritys hoivata omaa työnantajamielikuvaansa osoittamalla huolenpitoa irtisanottuja työntekijöitä kohtaan ja tarjoamalla outplacement-valmennusta kädenojennuksena.

Henkilöstöstään välittävä yritys huolehtii ihmisistä myös irtisanomisen yhteydessä. Uudelleensijoittumisvalmennus on huolenpidon osoitus työntekijälle tilanteessa, jossa perusturvallisuus järkkyy.

Kun yritys tekee enemmän kuin velvoitetun minimin, se käytännössä toteuttaa vastuullista henkilöstöpolitiikkaa. Tämä näyttäytyy yrityksen ulkopuolelle positiivisessa valossa ja vie työnantajamielikuvaa myönteiseen suuntaan, mutta ennen kaikkea se on tärkeä signaali yritykseen jäävälle henkilökunnalle siitä, että yritys huolehtii työntekijöistään myös poikkeusoloissa.

Kun yritys ostaa outplacement-valmennuksen ulkopuoliselta palveluntarjoajalta, se vapauttaa HR-henkilöstön energiaa, ja kivi vierähtää monen huolenpitäjän sydämeltä, kun irtisanottujen jatkohoito on turvattu. Tämäkin on oiva esimerkki siitä, miten yritys voi osoittaa välittämistään.

Aditron halu huolehtia henkilöstöstään synnytti pitkäaikaisen kumppanuuden

Yhteinen taipaleemme palkka- ja henkilöstöhallinnon asiantuntijayritys Aditron kanssa alkoi vuonna 2010 esimiesvalmennuksilla yt-tilanteeseen valmistauduttaessa. Valmennuksen päätavoitteena oli varmistaa yhtenäinen ja vastuullinen menettely sekä juridisesti että inhimillisesti erotilanteen johtamisessa.  Samalla haluttiin myös tukea esimiehiä stressaavana aikana, jolloin jokaisen voimavarat joutuivat koetukselle.

Uudelleentyöllistymistä tukevat valmennukset toteutettiin tuolloin ja aina sen jälkeen Aditron “People Centric” -arvoa noudattaen. Yksittäisten työntekijöiden tarpeita on huomioitu räätälöimällä tukivaihtoehdot ja työkalut yksilöllisesti.

Kun Aditro on joutunut tekemään ikäviä muutoksia työn vähentyessä, se on tarjonnut outplacement-valmennusta irtisanotuille huolehtiakseen ihmisten pikaisesta uudelleentyöllistymisestä vastuullisen henkilöstöpolitiikan mukaisesti.

Valmennuksen yksilöllisyys ja muunneltavuus yksilöiden erilaisiin tarpeisiin on tuottanut tulosta henkilöiden työllistyttyä jopa valmennuksen aikana.

”Right Management on toiminut Aditron liiketoiminnan ja esimiesten tukena haastavina aikoina, mutta myös HR:n kumppanina ja sparrina arjessa. Heidän konsulttinsa ovat aikojen saatossa valmentaneet ja tukeneet  kymmeniä aditrolaisia erilaisissa työsuhteen elinkaaren tilanteissa, joten Right Management todella tuntee meidät ja henkilöstömme”, kertoo Tuula Rinkinen, Aditron People Operations Director.

“Toisinaan tiimeille ja yksilöille on hyvä antaa tilaa sopeutua muutokseen ja purkaa asiaa ulkopuolisen kumppanin johdolla, jolloin näkökulma kokonaisuuteen laajenee. Toisaalta konkreettisten työkalujen saaminen esimiestyöhön haastavissa tilanteissa on ollut korvaamaton apu, mitä on voitu hyödyntää erilaisissa tilanteissa myös myöhemmin.”

Omalta osaltani on ollut äärimmäisen kiitollista tehdä Aditron kanssa yhteistyötä pitkäaikaisesti. Välimme ovat avoimet ja keskustelu sujuu aina jouhevasti. Hyvän yhteistyön perustan luo tietysti myös yhteinen arvomaailma.

Aditrolla selvästi panostetaan henkilöstöön ja ihmisistä välitetään. Asia käy ilmi siitäkin, että valmennuksissamme käyneet irtisanotut työntekijät ovat kiitelleet Aditroa asioiden hyvästä hoidosta. Se on paljon sanottu irtisanotuilta.

Outplacement-valmennus toimii poikkeusaikana virtuaalisesti

Right Management on ensimmäisiä yrityksiä maailmassa, joka on systemaattisesti kehittänyt uudelleensijoittumisvalmennuksiaan 1960-luvun Yhdysvaltain autoteollisuuden massairtisanomisten alullepanemana. Meillä on siis vahvaa kokemusta sekä ihmisten uravalmennustarpeista että valmennuspalveluiden konseptoinnista.

Eripituisten outplacement-valmennusten tavoitteena on auttaa ihmisiä kirkastamaan omat uratavoitteensa, tunnistamaan vahvuutensa ja mahdollisuutensa työmarkkinoilla. Palvelun sisältö räätälöidään aina yksilön tarpeiden mukaan. Autamme ihmisiä rakentamaan omaa työnhakua tukevaa markkinointiviestiä ja opastamme oikeiden työnhakukanavien löytämisessä.

Kun työnantajan osaamisen tarve ja osallistujamme ammattitaito ja motivaatio kohtaavat, saa outplacement-prosessi päätöksensä. Tällöin sekä osallistujan että uravalmentajan yhteinen tavoite on saavutettu, ja valmennuksen tilannut yritys voi olla tyytyväinen siihen, että heidän työntekijänsä on löytänyt uuden paikkansa työelämässä.

Väheksyä ei voi tietenkään outplacement-valmennuksiin osallistuvien mahdollisuuksia työllistyä verkostojemme avulla asiakasyritystemme tehtäviin.

ManpowerGroup välittää yli 7000 työllistymismahdollisuutta vuosittain. Outplacement-ohjelmien osallistujille konsernimme tarjoaa näin merkittävän työllistymiskanavan.

Organisaatioiden sopeuttamistilanteissa palvelumme sisältävät:

  • Yrityskohtaisia esimiesvalmennuksia liittyen erotilanteen johtamiseen
  • Yksilöllinen outplacement- eli uudelleensijoittumisvalmennus, joka räätälöidään eri kohderyhmille (ylin johto, päälliköt, asiantuntijat, asiakaspalvelu- ja tuotantohenkilöstö). Toteutamme myös yrityskohtaisia ryhmävalmennuksia.
  • Outplacement-ohjelmamme sisältävät seuraavat elementit:
    • Yksilöllinen coaching kokeneen uravalmentajan johdolla
    • Avoimet ryhmävalmennukset tai webinaarit
    • RightEverywhere®-uratyökalun sekä pääsyn PowerYou-verkkokurssivalikoimaamme.

 

Koronapandemian aikana kaikki valmennukset tehdään webinaarisarjoina ja verkkotapaamisina.

Kiinnostuitko outplacement- eli uudelleensijoittumisvalmennuksesta? Kysy lisää ja jätä yhteydenottopyyntö. Otamme sinuun yhteyttä.

Jätä yhteydenottopyyntö

Lue lisää: 

Kolme tapaa auttaa työntekijöitä poikkeusolosuhteiden aikana ja jälkeen

Rakenna urajohtaminen osaksi kulttuuria – saat selkeitä tuloksia sitoutumisen ja sisäisen liikkuvuuden parantuessa!

Johtaminen poikkeusoloissa vaatii ekstraa

Webinaari: Henkilöstöjohtaminen ja -viestintä poikkeusoloissa – mitä korona on opettanut meille tähän asti? 

 


Talent Solutions, ManpowerGroup

Talent Solutions, ManpowerGroup

Keskustellaan somessa:

Tilaa sisällöt sähköpostiisi!

Täytä sähköpostiosoitteesi oheiseen lomakkeeseen - saat artikkelit ja muut hyödylliset sisällöt niiden ilmestyttyä suoraan sähköpostiisi!

Toivomme, että saat tietopankistamme eväitä omassa työssäsi kehittymiseen ja menestymiseen. Voit tietenkin halutessasi lopettaa tilauksen milloin vain, yhdellä klikkauksella.

Mukavia ja oivaltavia lukuhetkiä.